Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα, Τρίτη (20/10), οι Δήμαρχοι Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, για μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, με αντικείμενο τις αστικές παρακάμψεις του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Στη συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των παρεμβάσεων που έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη μελετητική τους ωρίμανση και την υλοποίησή τους.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς οι δημοτικές αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων.
Οι αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι
Tο τοπίο για τις αστικές παρακάμψεις Ηρακλείου και Μαλεβιζίου αρχίζει να ξεκαθαρίζει, με τις προτεινόμενες συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στα αιτήματα και στις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι δύο δήμοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αποτελούν πλέον αντικείμενο συγκεκριμένων τεχνικών συζητήσεων.
Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται νέοι ή ανασχεδιασμένοι ανισόπεδοι κόμβοι, βελτιώσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, καθώς και τεχνικές παρεμβάσεις τύπου cut and cover, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη σύνδεση των περιοχών εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ.
Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν κύριο στόχο να μην διχοτομείται ο αστικός ιστός αλλά ταυτόχρονα αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του νέου αυτοκινητοδρόμου.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, μιλώντας χθες στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με το Υπουργείο.
«Αυτές οι αλλαγές που προτείνουμε ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στον νέο ΒΟΑΚ να εξυπηρετεί και να δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες καλύτερης καθημερινής μετακίνησης για τους πολίτες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μας έχει ήδη παρουσιαστεί η τροποποιημένη πρόταση για τη νέα χάραξη, φαντάζομαι έχει προχωρήσει το Υπουργείο σε φάση μελετητικής ωρίμανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι θα γίνει με τις προσφυγές στο ΣτΕ
Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι προσφυγές των δύο δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες παραμένουν ενεργές.
Ο Μενέλαος Μποκέας κατέστησε σαφές ότι η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, παρά την πρόοδο και την αρχική συμφωνία που υπάρχει με το Υπουργείο, δεν πρόκειται να αποσύρει τις προσφυγές εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος ως προς τις αλλαγές που διεκδικεί.
«Εμείς θα έχουμε ενεργές τις προσφυγές μέχρι να έχουμε ένα σαφές βηματισμό σε σχέση με τις αλλαγές. Αυτό μπορεί να είναι η κατάθεση των μελετών για έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή ακόμα και η απόλυτη ωριμότητα των μελετών. Απευθυνόμαστε και λογοδοτούμε στις τοπικές μας κοινωνίες και πρέπει να υπάρχει και η εμπιστοσύνη από τους πολίτες προς εμάς, ότι όλα αυτά που έχει ανάγκη η περιοχή τηρούνται. Αυτούς εκπροσωπούμε, σε αυτούς λογοδοτούμε και με αυτό το σκεπτικό θα προσπαθήσουμε να δεσμεύσουμε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», είχε τονίσει.
Αναμένονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις
Η σημερινή συνάντηση των δύο δημάρχων με τον Χρίστο Δήμα θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, καθώς ζητούμενο είναι να υπάρξει σαφής εικόνα για το χρονοδιάγραμμα των μελετών και τη διαδικασία προώθησης των συμπληρωματικών έργων.
Για το Ηράκλειο και το Μαλεβίζι, το βασικό διακύβευμα παραμένει η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα εξυπηρετεί τις υπερτοπικές μετακινήσεις, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.