Συμπεράσματα από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου για τον ανισοσκελή προϋπολογισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Μια ακόμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου με αντικείμενο τα οικονομικά του Δήμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον. Παρότι ακούστηκαν εκ νέου θέσεις και επιχειρήματα που είχαν αναπτυχθεί και στην συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα, η συζήτηση της Πέμπτης κατά την οποία η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επικύρωσε με την απόφασή της την διαπίστωση ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι ανισοσκελής άρα χρειάζεται δάνειο ώστε να ισοσκελιστεί, είχε και πάλι ορισμένα πράγματα που αξίζει να επισημάνουμε:

  • Έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η λήψη δανείου ισοσκελισμού είναι πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, όχι μονόδρομος. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ανέλυσε με στοιχεία και αριθμούς τις άλλες επιλογές στις οποίες θα μπορούσε να καταφύγει ο Δήμος και παράλληλα ανέλυσε τους λόγους που δεν τις θεωρεί βιώσιμες. Το επιχείρημά του  , ότι αν παρέτεινε τις συμβάσεις για τις ασφαλτοστρώσεις (το βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις του 2024 για έργα οδοποιίας), τότε το 2027 πάλι θα υπήρχε ένα μεγάλο ποσό δεσμευμένο, δεν έπεισε την αντιπολίτευση. Και τούτο διότι όπως επεσήμαναν τόσο η κ. Καναβάκη όσο και ο κ. Βαρδαβάς , το ζητούμενο είναι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2024 ώστε να κερδηθεί χρόνος προκειμένου είτε να βελτιωθούν τα οικονομικά του Δήμου, είτε ο δανεισμός να γίνει με καλύτερους όρους και αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι ασφαλώς κατανοητή η απόφαση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, εφόσον μπορέσουν, να λύσουν το πρόβλημα τώρα. Πιθανότατα είναι και η πιο σωστή ώστε και να ανασάνει το ταμείο οικονομικά αλλά και να εκτελέσουν πραγματικό τεχνικό πρόγραμμα. Πάντως, πρόκειται για απόφαση.
  • Ο πολυσυζητημένος και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του κ. Βασιλάκη είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: να δώσει στην νέα δημοτική αρχή τον χρόνο να εξετάσει τις επιλογές της. Προφανώς ήταν σφιχτός και ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης το αναγνωρίζει πρώτος από όλους.  Τα δεδομένα άλλαξαν, ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να κλείσει σήμερα με τον ίδιο τρόπο, όμως είναι ασέβεια να εγκαλείται ο κ. Βασιλάκης από οποιονδήποτε για εκείνη την προσπάθεια. Το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε, δεν πρόλαβε να έρθει καν στο ΔΣ, βαραίνει όσους κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο επέλεξαν να μην βάλουν πλάτη.
  • Μιας και ο λόγος για ευθύνες: εδώ και μέρες, τόσο στο ΔΣ, όσο και στην σχετική δημόσια συζήτηση, παίζεται ένα …κομψό blame game. Η διακριτική μα και ευδιάκριτη προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την οικονομική της διαχείριση, χωρίς να θιχτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που συμμετείχαν σε αυτήν, παράγει ενίοτε άβολα αποτελέσματα.
  • Τα οικονομικά στοιχεία διαβάζονται με πολλούς τρόπους προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση που επιθυμεί κάποιος. Όσοι ξέρουν όμως από κατάρτιση προϋπολογισμού, ξέρουν επίσης ότι πρόκειται κυρίως για μια λογιστική άσκηση.  Ούτε τα έσοδα πιάνουν ποτέ τα προϋπολογιζόμενα ποσά μα ούτε και τα έξοδα. Άρα η λογική “έχουμε τόσα στην άκρη, πρέπει να δώσουμε τόσα” είναι απλοϊκή και ενίοτε παραπλανητική. Αναμφίβολα η κατάσταση είναι δύσκολη, ουδείς το αρνήθηκε, όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κατά πόσον είναι πραγματικά ασφυκτική ή παρουσιάζεται έτσι για πολιτικούς λόγους, ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Μένει να αποδειχθεί και πόσο βοηθά τον Δήμο στην αναζήτηση του καλύτερου δυνατού δανείου η συγκεκριμένη προσέγγιση.
  • Η επίκληση των προειδοποιήσεων των οικονομικών υπηρεσιών λειτουργεί both ways και ο κ. Αγριμανάκης θα έπρεπε να το γνωρίζει. Αν σήμερα παρουσιάζει αυτές τις προειδοποιήσεις προς την προηγούμενη δημοτική αρχή ως ψόγο, θα έπρεπε να απαντήσει γιατί όταν η ίδια υπηρεσία την οποία επικαλείται,  εισηγούνταν αρνητικά για την μείωση των τελών και του δημοτικού φόρου, την αγνοούσαν και αυτός και η τότε παράταξή του και μαζί και με την παράταξη του κ. Λυγερού ψήφιζαν τις μειώσεις , που σήμερα γνωρίζουμε ότι είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα ταμεία του Δήμου. Επιπλέον, όταν σε εκείνες τις συνεδριάσεις η προηγούμενη δημοτική αρχή επικαλούνταν αριθμούς και στοιχεία, η τότε αντιπολίτευση απαντούσε ότι η συζήτηση για τον “προϋπολογισμό είναι πολιτική”. Την Πέμπτη βέβαια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έπαψε να είναι πολιτική, στηρίχθηκε πάλι σε αριθμούς και στοιχεία. Το αναφέραμε ήδη, τούτο το ιδιότυπο blame game, δεν αφήνει σχεδόν κανέναν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εκτός.
  • Την παρατήρηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Αντιγόνης Ανδρεάκη ότι θέματα τέτοιας σημασίας και έκτασης δεν μπορούν να έρχονται στους συμβούλους μια ημέρα πριν την συνεδρίαση, πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψην του το προεδρείο και η δημοτική αρχή, ενόψει και των επόμενων συνεδριάσεων για το δάνειο και τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 

Κ.ΚΕΦ.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα