Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

“Προσοχή Λάδια”: Η ομάδα του Facebook με τα 68.000 μέλη που προειδοποιεί για τα μπλόκα της Τροχαίας

Πρέπει να διαβάσετε

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Η Κρήτη θρηνεί ήδη 18 νεκρούς μέσα στο 2024 από τροχαία δυστυχήματα. Οι 10 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα. Και οι 12 είναι κάτω των τριάντα ετών. Πριν καν αρχίσει η έξοδος του Πάσχα, την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη ακόμα δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Ηράκλειο και Χανιά.

Προφανώς η κακή κατάσταση των επαρχιακών οδών αλλά και του ΒΟΑΚ είναι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης αυτής της θλιβερής λίστας. Αλλά δεν είναι και οι μόνοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο κ. Γιάννης Λιονάκης πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, η παράβαση που οδήγησε στα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων μηνών είναι οι παράνομες προσπεράσεις. Με πιο απλά λόγια η κακή οδηγική συμπεριφορά.

Θα πίστευε κάποιος ότι μετά από τόσες συζητήσεις επί του θέματος, οι περισσότεροι θα είχαμε καταλάβει ότι η τήρηση του ΚΟΚ και όλων των κανόνων ασφαλείας, δεν αποτελεί αγγαρεία, σώζει ζωές!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Creta24 (@creta24.gr)

Και θα πίστευε λάθος. Το πιο χειροπιαστό και απογοητευτικό παράδειγμα είναι τα γκρουπ στα Social Media που έχουν ως βασικό (μοναδικό) στόχο την προειδοποίηση των μελών – οδηγών τους για τα μπλόκα της Τροχαίας!

Μιλάμε για ένα ολόκληρο σύστημα που στήθηκε  προκειμένου οι οδηγοί να αποφεύγουν τους ελέγχους και ενδεχομένως τα πρόστιμα. Τα μέλη του γκρουπ δεν ενδιαφέρονται ποιους προειδοποιούν, αν π.χ, προειδοποιούν έναν κακό, μεθυσμένο, ανεύθυνο, οδηγό ο οποίος στην επόμενη στροφή μπορεί να πάρει στο λαιμό του μια οικογένεια. Ενδιαφέρονται απλώς να “βοηθήσουν” τα άλλα μέλη να ξεφύγουν από δυσάρεστες καταστάσεις, πιθανόν και  να “αντισταθούν” στο σύστημα.

Το μεγαλύτερο γκρουπ αυτού του ειδικού σκοπού, είναι το “Προσοχή Λάδια” του Ηρακλείου, πασίγνωστο στους οδηγούς της Κρήτης, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 68.000 μέλη!

Υπάρχουν αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως στην π.χ. Ρόδο, το οποίο έχει περισσότερα από 32.000 μέλη.

Και επειδή δεν πρόκειται για αποκάλυψη αλλά για κοινό μυστικό, κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες ώστε τα συγκεκριμένα γκρουπ να αναστείλουν την λειτουργία τους, πράγμα που συμβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα και εν συνεχεία επανέρχονται ακμαία.

Όση συζήτηση και να κάνουμε λοιπόν, όταν χιλιάδες άνθρωποι θεωρούν φυσιολογικό να βοηθούν -και να βοηθιούνται από – άλλους για να γλιτώσουν ελέγχους και πρόστιμα, ακόμα και όταν οδηγούν μεθυσμένοι, τα περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση της κατάστασης στο μέλλον είναι επιεικώς μικρά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα