Ψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου για τη λήψη δανείου ισοσκελισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Με τις ψήφους της δημοτικής αρχής Ηρακλείου και της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Αντιγόνης Ανδρέακη υπερψηφίστηκε ο ανισοσκελής προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2024. Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.  Επί της ουσίας, αυτό που ψηφίστηκε ήταν ότι ο  Δήμος έχει χρηματοδοτικό κενό και πρέπει να πάρει δάνειο ισοσκελισμού μέχρι  27 εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει τον προϋπολογισμό του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέλυσε τους λόγους που θεωρεί το δάνειο ισοσκελισμού απαραίτητο,  αφού όπως είπε  οι άλλες πιθανές λύσεις θα ήταν σαφώς χειρότερες. Μάλιστα τόνισε ότι το ενδεχόμενο παράτασης των συμβάσεων για τα έργα οδοποιίας (στα οποία οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον προϋπολογισμό) δεν θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το μετέθετε στο 2027: “Εμείς το πρόβλημα θα το λύσουμε τώρα” είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο προηγούμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Βασιλάκης και ο οποίος δεν είχε ψηφιστεί. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τα οικονομικά δεδομένα έχουν χειροτερέψει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μέχρι τώρα, σε μια σειρά από τομείς, αλλά έτσι κι αλλιώς κι εκείνος ήταν κατ’ επίφαση ισοσκελισμένος.

Από την παράταξη του κ. Καραμαλάκη μίλησε ο κ. Μαρίνος Παττακός που εξήγησε ότι καταψηφίζουν καθώς δεν έχουν πειστεί ότι το δάνειο είναι μονόδρομος. Το ίδιο ανέφερε και η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για σένα” κ. Μαρία Καναβάκη, η οποία επανέλαβε ότι η επαναδιαπραγμάτευση με τους εργολήπτες των έργων οδοποιίας δεν θα μετέθετε το πρόβλημα στο 2027, αλλά θα έδινε χρόνο στην δημοτική αρχή να αναζητήσει άλλες λύσεις προτού καταφύγει στον δανεισμό.   Ο κ. Δημήτρης Δουλουφάκης  εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επίσης καταψήφισε, διαφωνώντας και με το δάνειο και με τη γενική κατεύθυνση του προϋπολογισμού. Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρέακη τόνισε ότι υπερψηφίζει τον ανισοσκελή προϋπολογισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ψηφίζει και το δάνειο, αφού θα περιμένει να μάθει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες  θα ληφθεί.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμάκης, Γιώργος Αγριμανάκης, Γιώργος Καραντινός και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Τσατσάκης και Κώστας Βαρδαβάς. 

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Διαπιστώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2024 δεν είναι ισοσκελισμένος, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα της Πέμπτης 29/2, ενέκρινε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την λήψη δανείου ισοσκελισμού και άναψε το πράσινο φως στη Δημοτική Επιτροπή για να ζητήσει τις σχετικές προσφορές.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την εισήγησή του, ανέλυσε διεξοδικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τις αιτίες του προβλήματος, τις εναλλακτικές προτάσεις και τους λόγους που οδήγησαν την Δημοτική Αρχή στην απόφαση αναζήτησης δανείου ισοσκελισμού.

Ανέφερε ότι υπήρχαν 4 επιλογές, οι οποίες στην ουσία ήταν 3: Η επιτήρηση με τα σφιχτά δεδομένα του Προγράμματος Εξυγίανσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, η ακύρωση των συμβάσεων με τεράστιο κόστος για τον Δήμο, ο δανεισμός που δίνει τη δυνατότητα ισοσκελισμού αλλά και ανάπτυξης, καθώς και το να αγνοηθεί το πρόβλημα, να μπει «κάτω από το χαλί», να περικοπούν ζωτικές δαπάνες του Δήμου (κοινωνικές, παιδείας, πολεοδομικές, κ.α.) και να εκτεθεί ο Δήμος στον κίνδυνο απρόοπτης αλλά προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης. Γεγονός που θα οδηγούσε στην πρώτη περίπτωση, αυτή της επιτήρησης. Ανέφερε επίσης ότι ο Στατιστικός Ανταποκριτής του Δήμου Ηρακλείου επεσήμανε από τον Αύγουστο του 2023 την ανάγκη λήψης δανείου (και μάλιστα ύψους 35 εκ. ευρώ) και ταυτόχρονα, εστίασε στα αναπτυξιακά ανοίγματα του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «Αυτός ο προϋπολογισμός, παρά τους περιορισμούς, έχει αναπτυξιακό άνοιγμα. Έχει τις αναμονές για τις χρηματοδοτήσεις που θα επιδιώξουμε, έχει και τον εξορθολογισμό τον οποίο ξεκινήσαμε με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αγριμανάκη. Στόχος μας είναι να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο ευανάγνωστο, που σημαίνει πιο ορθολογικό και να δώσουμε και εδώ την ορατότητα και τη διαφάνεια που επιδιώκουμε.».

Υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή αναζητά από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την αντίστοιχη ελάφρυνση από το ποσό του δανείου και κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρότρυνε τις/τους Δημοτικούς Συμβούλους να διαπιστώσουν ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και να εξουσιοδοτήσουν τη Δημοτική Επιτροπή να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων είναι και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που είναι ένας Οργανισμός που από τη συγκρότησή του συντρέχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη και όλους τους Αντιδημάρχους για την άψογη συνεργασία τους, καθώς και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη και τον Ειδικό Σύμβουλο Σπύρο Δοκιανάκη για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει. Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας όπως και τα στελέχη των υπολοίπων Υπηρεσιών του Δήμου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά για τον προϋπολογισμό.

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, ενώ την καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σήμερα Παρασκευή 1/3 πρόκειται να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή, η οποία και θα απευθύνει πρόσκληση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προσφορές. Μετά την αξιολόγηση της πλέον συμφέρουσας προσφοράς για τον Δήμο, η Δημοτική Επιτροπή θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και θα τον επανακαταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου προς ψήφιση.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη δανείου ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να ανοίξει ένα παράθυρο χρηματοδοτικών ροών και να θωρακίσει το Δήμο έναντι των πιστωτών του και θα χρησιμοποιηθεί για απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου του 2023 και για συμβάσεις που ήδη εκτελούνται. Πρόκειται για μια ανοικτή χρηματοδοτική γραμμή η οποία θα ενεργοποιείται κατά περίπτωση μετά την εκτέλεση και τιμολόγηση των έργων. Η δε αποπληρωμή του δανείου σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Δημάρχου Ηρακλείου, δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους δημότες ενώ δεν θα υπάρχει ρήτρα αν δεν εκταμιευθεί το ποσό στο σύνολο του.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου προχωράει σε παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο, όπως είναι η κατάλληλη προτεραιοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων οδοποιίας με απόλυτη διαφάνεια, με συνεχή συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, αλλά και την χρήση αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. κατάσταση οδοστρώματος, παρουσία δομών όπως τα σχολεία, κυκλοφοριακό φόρτο, κ.α.) και νευραλγικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν κοινωνικές και οικονομικές ευαισθησίες. Ταυτόχρονα, έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με στόχο την προστασία κάθε σημείου παρέμβασης από άλλες εργασίες, την αποτροπή μπαλωμάτων και κακοτεχνιών, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πιο αυστηρού πλαισίου εκτέλεσης των εργασιών οδοποιίας. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται προγραμματισμός σχετικών έργων από τρίτους, με ορίζοντα τριετίας τουλάχιστον.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα