Στη Βουλή τα μέτρα στο ΠΑΓΝΗ μετά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Στη Βουλή, έφτασε το θέμα με τα μέτρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης, το νοσηλευτικό ίδρυμα τον, περασμένο Αύγουστο κλήθηκε να πληρώσει 188 χιλ. ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ πέρσι τον Αύγουστο, είχε πληρώσει 86 χιλ. ευρώ. 

Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και σε έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα καλοριφέρ των κλινικών θα παραμένουν κλειστά το χειμώνα από τις 8πμ έως τις 6μμ, ενώ παράλληλα, θα απενεργοποιηθούν τα κλιματιστικά και ο φωτισμός σε εσωτερικούς διαδρόμους, μπαλκόνια και κλινικές.

Σήμερα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Απαράδεκτη η απόφαση για μείωση χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος σε νοσοκομεία».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

«Σε δημοσίευμα του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρει την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,  τα καλοριφέρ των κλινικών, τα οποία  θα παραμένουν κλειστά το χειμώνα από τις 8πμ έως τις 6μμ, ενώ παράλληλα, θα απενεργοποιηθούν τα κλιματιστικά και ο φωτισμός σε εσωτερικούς διαδρόμους, μπαλκόνια και κλινικές.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης αποδεικνύει τις προτεραιότητές της για περιορισμό των δαπανών εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Αποδεικνύεται πόσο υποκριτικοί είναι οι στόχοι ασφάλειας και οι ασκήσεις ετοιμότητας safe hospital του ΟΔΙΠΥ, που αποτελούν απλά προσχήματα για την μείωση του κόστους με τη στοχοποίηση υγειονομικών για τις χρόνιες ελλείψεις. Πώς εξασφαλίζεται άλλωστε η «ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης πτώσης» των ασθενών με κλειστά τα φώτα στις κλινικές και τους διαδρόμους; Πώς θα επισπευστεί η ανάρρωση των ασθενών σε κρύους θαλάμους νοσηλείας;

Δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι, μαζί με τους ασθενείς, είναι αντίθετοι σε αυτή την εφαρμογή των κατευθύνσεων για ελάττωση της ζήτησης ενέργειας. Η ανάγκη για φτηνό ρεύμα και καύσιμα είναι αυτονόητα, δεν αποτελούν πολυτέλεια και κατασπατάληση πόρων εν έτη 2022. Δεν θα γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ενέργειας, που τώρα ξαναμοιράζουν τις αγορές και στέλνουν σε εμάς τον υπέρογκο λογαριασμό.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα διασφαλίσετε ότι θα ανακαλεστεί αυτή η απόφαση;

Γιατί δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να εξασφαλίζει ασφαλές συνθήκες νοσηλείας με επαρκή θέρμανση και φωτισμό των κλινικών;

Έχει δοθεί τέτοια οδηγία από τα υπουργεία ή πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ;».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα