Ρέθυμνο: Δραματικές εκτιμήσεις για τον κτηνοτροφικό κλάδο – «Το ζωικό κεφάλαιο θα μειωθεί στο 70%»

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, με παραγωγικούς και κτηνοτροφικούς φορείς.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε μια πολύ καλή συζήτηση με τον υπουργό, η οποία διήρκησε τρεις ώρες περίπου. 

«Δείχνει να κατανοεί τα προβλήματα αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, τα προβλήματα μας απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα, το ζωικό κεφάλαιο δεν μπορούμε να το στηρίξουμε οικονομικά, με το κόστος που έχει αυξηθεί. Αναγκαζόμαστε να τα σφάξουμε, τα σφαγεία έχουν φρακάρει με τις σαφές ζώων παραγωγικών. Το επόμενο διάστημα το ζωικό κεφάλαιο θα μειωθεί στο 70% στο νομό και δεν θα μπορεί κανείς να παράξει ούτε γάλα, ούτε κρέας» τόνισε ο κ. Βενιεράκης.

Πρόσθεσε δε, πως θα αυξηθούν τα ποσοστά εγκληματικότητας και παραβατικότητας ενώ το ζήτημα της ακρίβειας θα δημιουργήσει πολλά κοινωνικά προβλήματα. «Θα είναι τεράστιο θέμα, θα καταρρεύσει. Έχω την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, το 2% που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοροϊδία, είναι πολύ μικρό το ποσό. Το καλύτερο είναι να πάρει 500-600 ευρώ. Το καλό νέο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που δεν το είχε η Κρήτη και το καταφέραμε με μεγάλο αγώνα».

Ο κ. Βενιεράκης ανέφερε πως ο υπουργός δεσμεύθηκε να δώσει περαιτέρω απαντήσεις το Σάββατο για τη συνδεδεμένη του 2020 καθώς γύρω στις 4,5 χιλ. πολίτες ανά την Ελλάδα δεν ήταν δικαιούχοι. «Αυτό είναι πραγματικά αδικία, το είχαμε πει πολλές φορές γιατί με πραγματικά τιμολόγια που είχαμε καταθέσει δεν πληρώθηκαν οι άνθρωποι. Υποσχέθηκε ότι θα το δει».

Μάλιστα, ο κ. Βενιεράκης τόνισε πως ο ίδιος είχε αφήσει 70 αρνιά για αναπαραγωγή, όμως τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην σφαγή τους, καθώς αδυνατεί να τα συντηρήσει. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Φαιστού Μανώλης Ορφανουδάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην πρωινή σύσκεψη με τον υπουργό στην Περιφέρεια Κρήτης επεσήμανε πως έγινε ένας γόνιμος διάλογος από όλους, όσους μετείχαν στη συζήτηση. «Βάλαμε τα προβλήματα στη σωστή διάσταση και σε μια βάση που θεωρούμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Το κλίμα στη συζήτηση ήταν πολύ καλό, ο υπουργός δείχνει να κατανοεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω πολλών συγκυριών, έκανε τις εξαγγελίες του, θεωρούμε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι εξαγγελίες και τα μέτρα που ανακοίνωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα δώσουν μια ανάσα. Βεβαίως με μια επίσκεψη και μια συζήτηση δεν λύθηκαν τα προβλήματα μας».

 

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος ήταν αυτή της αύξησης των πρώτων υλών είτε στο ζωικό κεφάλαιο είτε στην φυτική παραγωγή αλλά και το κόστος της ενέργειας. «Για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα ο υπουργός έκανε την τοποθέτηση του και έκανε τις ανακοινώσεις του».

Κλείνοντας, ο κ. Ορφανουδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι χάθηκε αρκετό διάστημα με συζητήσεις που δεν έφεραν αποτέλεσμα στο παρελθόν. «Δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνουν κατανοητά από την πλευρά του υπουργείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Χάθηκε αρκετός χρόνος».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα