Αλλεπάλληλες ανακοινώσεις έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. 

Η «κόντρα» μεταξύ Διοίκησης και ιατρικού προσωπικού συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε την αναστολή λειτουργίας της κλινικής, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα, ακολούθησε η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία έκανε λόγω για  «fake news», προμηνύοντας τις πειθαρχικές κυρώσεις που επρόκειτο να επιβληθούν στην κα. Ιωαννίδου.

Το αποτέλεσμα ήταν, 15 στο σύνολο γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, να υποβάλλουν τις γραπτές τους παραιτήσεις, ως ένδειξη συμπαράστασης στη συνάδελφό τους. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Διοίκηση δεν έχει αποδεχτεί ή απορρίψει καμία από τις εν λόγω παραιτήσεις. 

Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένας «πόλεμος», με τους υποστηρικτές της εκάστοτε πλευράς να παίρνουν θέση δημοσίως.

Αρχικά, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγω για επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και την 7η ΥΠΕ, με αφορμή την παραπομπή της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου σε Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ξανθού:

«Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σοβεί εδώ και πολύ καιρό μια σοβαρή κρίση ιατρικής στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων, όπως η Παθολογική και η Πνευμονολογική κλινική, το ΤΕΠ, το Αναισθησιολογικό. Αυτή η παρατεινόμενη δυσκολία και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης λόγω πανδημίας, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση στους υπηρετούντες γιατρούς και υπέρβαση των ψυχοσωματικών τους αντοχών. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, έγιναν με καθυστέρηση, συχνά με αποσπασματικό τρόπο και σίγουρα δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε μια ζωτικής σημασίας κλινική όπως η Παθολογική.
Με αυτή η κατάσταση, το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια κάποτε εξαντλούνται. Και η απόγνωση μετατρέπεται σε διαμαρτυρία, αρχικά σε υπηρεσιακό επίπεδο και μετά, όταν η απάντηση είναι μονίμως «εντέλλεσθε», παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς ήταν το «έγκλημα» της Ελένης Ιωαννίδου, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μόνο που η νέα διακυβέρνηση στο ΕΣΥ δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν την ενδιαφέρει η ουσία, το αν δηλαδή καλύπτονται αξιοπρεπώς οι ανάγκες των ασθενών και αν τηρείται η νομιμότητα για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Η έγνοια των διοικούντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, να μην τρωθεί το γόητρο, να μην αμφισβητηθεί η επάρκεια τους, να μην υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Και έτσι αποφασίστηκε πειθαρχικός έλεγχος για την Ελένη Ιωαννίδου, που όμως, απρόσμενα ίσως, οδήγησε σε μια γενναία κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης 15 μονίμων γιατρών του νοσοκομείου που υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους.
Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά και οι αστειότητες περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αυταρχισμού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ και ας υπάρξουν άμεσα κινήσεις αντιστροφής του διαλυτικού για τη λειτουργία του νοσοκομείου κλίματος και, κυρίως, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυση των οξυμένων προβλημάτων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό».

Απάντηση στην παραπάνω ανακοίνωση, έδωσε η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και  οι ψευδαισθήσεις και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής ανήκουν σε άλλη εποχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου:

«Διαβάσαμε με έκπληξη στα ΜΜΕ την ανακοίνωση του κ. Ξανθού και δεν μπορούμε να μην απαντήσομε, καθώς είναι προφανής η διαστρέβλωση των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό μας. Αποτελεί πρώτη και απολυτή προτεραιότητα, κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημοσία παρέμβαση των αρμόδιων φορέων που έχουν την ευθύνη διοίκησης του ιδρύματος.

Η Κυβέρνηση, από κοινού με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια και τη Διοίκηση του νοσοκομείου αναπτύσσουν με σοβαρότητα την γενναιότερη προσπάθεια στελέχωσης που διενεργείται στο νοσοκομείο από το μακρινό 2011. Αναπτύσσονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού του Νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί και τη μοναδική σταθερή προσέγγιση αντιμετώπισης της υποστελέχωσης. Την ιδία στιγμή, προχωράει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κτιριακού εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, με πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη εγκρίθηκε η μελέτη μιας σύγχρονης νέας πτέρυγας και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ και παράλληλα αναπτύσσεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης των υφιστάμενων χώρων του ιδρύματος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άνετο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό του ιδρύματος. Τέλος αναπτύσσεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να ξεκινήσει σε σταθερή βάση η συζήτηση για ένα νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.

Ως εκ τούτου ο σεβασμός στο προσωπικό του ιδρύματος είναι  δεδομένος. Όμως το Νοσοκομείο δεν είναι κάποιο ημιαυτόνομο προτεκτοράτο, αλλά ένας δημόσιος οργανισμός. Πρακτικές μονομερών ενεργειών, όπως αναφορές περί κλεισίματος κλινικών, πέραν του ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν κανένα απολύτως νομικό και διοικητικό υπόβαθρο, ανήκουν σε μια κατηγορία ενεργειών που μας παραπέμπουν στην περίοδο των αγανακτισμένων, τότε που κάποιοι θα καταργούσαν με ένα νόμο και με ένα άρθρο τα μνημόνια και τελικά επέβαλαν στη χώρα τα σκληρότερά μέτρα. Όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά επικροτείται από τον πρώην Υπουργό Υγείας, υπάρχει ξεκάθαρο ζήτημα αντίληψης και προφανώς και ελλοχεύει πολιτικών κινήτρων.

Ευτυχώς για τους πολίτες και για τη δημόσια υγεία, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και οι ψευδαισθήσεις και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σε ότι αφορά την υποστελέχωση και πάρα το γεγονός ότι καθαρά από σεβασμό στη γνώση και στην προσπάθεια του Ρεθεμνιώτη πρώην Υπουργού Υγείας, όλα τα προηγούμενα έτη αρνηθήκαμε πεισματικά να σχολιάσουμε τις ενέργειες ή τις παραλείψεις, που οδήγησαν στο σημερινό πρόβλημα, η σημερινή ανακοίνωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση. 

Διαχρονικά προάγουμε πάντα τη συνεργασία σε ότι αφορά το νοσοκομείο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους πλατείας.

Δε θα επιτρέψουμε σε μια μικρή μειοψηφία, που την προεκλογική περίοδο του 2019 συμμετείχε σε κομματικές εκδηλώσεις, χειροκροτώντας την πληρότητα του Νοσοκομείου και λίγους μήνες μετά καλούσαν σε αγωνιστική συστράτευση για τα προβλήματά του, να λοιδορήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε να κλείσει η παθολογική κλινική, μόλις λύθηκε το ζήτημα με τους αναισθησιολόγους.

Ούτε είναι τυχαίο που για πέντε (5) έτη η, κατά τα αλλά λαλίστατη, διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ασκούνταν σε ασκήσεις αφωνίας. Όταν μάλιστα για μεγάλο διάστημα έκαναν αντίστοιχες ή και περισσότερες εφημερίες.

Αλλά, έστω ότι, με βάση το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήθεν «καθυστέρησε» οχτώ (8) μήνες, η νέα Κυβέρνηση να εκδώσει μια προκήρυξη, που η προηγουμένη δήθεν «πάγωσε» λόγω εκλογών. Αφού ο χρόνος των εκλογών ορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, γιατί δεν μερίμνησαν να εκδοθεί νωρίτερα η προκήρυξη, πολύ δε, περισσότερο, που ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας, της τότε κυβέρνησης, ήταν βουλευτής Ρεθύμνου; Γιατί δεν έκαναν τίποτα για τον οργανισμό του νοσοκομείου; Και σε τι χρόνο ολοκλήρωνε η προηγουμένη κυβέρνηση τις προκηρύξεις, σε σχέση με την σημερινή, χωρίς να είχε, μάλιστα, και την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, που χειρίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τέλος, αν το υπό παραίτηση προσωπικό και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως πιστεύουν ότι μετά από πέντε (5) έτη διακυβέρνησης της χώρας, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου λύθηκε (δήθεν) επί των ημερών τους και μέσα σε λίγους μήνες, δήθεν, καταστρατηγήθηκε από τη Ν.Δ., αυτό σημαίνει ότι, είτε κάτι δεν έκαναν καθόλου καλά, είτε ισχύει η απλή διαπίστωση ότι ακόμα κι’ όταν ετέθη επικεφαλής της Υγείας, ένας έντιμος γιατρός, ένας μαχητικός συνδικαλιστής, που υπηρέτησε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν κατάφερε, να βρει μία μακροπρόθεσμη λύση.

Για να μην κουράσουμε και επειδή τα στοιχεία δεν παραχαράσσονται, αλλά και με δεδομένο ότι οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν το ισχυρότερο ανάχωμα για την υποστελέχωση, ζητήσαμε τα στοιχεία των προσλήψεων  – αποχωρήσεων μόνιμών γιατρών την τελευταία δεκαετία. 

Από τα δεδομένα προκύπτει το εξής:

Ο μέσος όρος προσλήψεων – αποχωρήσεων μονίμων ιατρών την τελευταία δεκαετία, αφήνει με θετικό πρόσημο στο Νοσοκομείο μόλις 2,9 ιατρούς κατ’ έτος. Αυτό είναι και η αιτία του προβλήματος.

Την περίοδο διακυβέρνησης Σύριζα 2015-2019 προστέθηκαν συνολικά έξι (6) γιατροί, με ετήσιο ρυθμό προσλήψεων 1,8%.

Την τελευταία διετία 2020-2021 καταμετρώντας τους γιατρούς που έχουν ήδη προστεθεί στο σύστημα και όχι αυτούς που έχει εκδοθεί το Φ.Ε.Κ. και  αναμένονται το επόμενο δίμηνο να τοποθετηθούν, έχουν προστεθεί πέντε (5) γιατροί, χωρίς να αποχωρήσει κάνεις και ως εκ τούτου ο ετήσιος ρυθμός προσλήψεων, σήμερα,  ανέρχεται στο 2,5%.

Με αλλά λόγια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσεγγίζει αισθητά υψηλότερο ποσοστό κάλυψης σε μόνιμο προσωπικό.  Γίνεται όμως επίσης αντιληπτό ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από  ένα (1) έτος, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου ενισχύθηκε με 11 μόνιμες προσλήψεις ιατρών (για 6 έχει ήδη εκδοθεί το ΦΕΚ και αναμένεται να τοποθετηθούν), 4 ιατρούς (που οι θέσεις είναι υπό κρίση και εκκρεμεί η έκδοση ΦΕΚ), 5 επικουρικούς ιατρούς, 63 προσλήψεις λοιπού και νοσηλευτικού προσωπικού, 5 μόνιμες θέσεις σε λοιπό και νοσηλευτικό προσωπικό και εκκρεμούν 3 τοποθετήσεις ακόμα, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ιδρύματος. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις, που μπόρεσαν να συμβάλουν στην άμεση στελέχωση του Ιδρύματος, όπως μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομεία διπλανών Νομών και συνεργασία με ιατρούς με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να προχωρήσει η επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων σε συνδυασμό με τη μέγιστη κάλυψη των οργανικών κενών και να προχωρήσει ο οργανισμός του νοσοκομείου.

Τέλος, επειδή τα όσα γίνονται στο Νοσοκομείο αποτελούν αποκλειστικά παράγωγο πολιτικών ή άλλων κινήτρων, προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αντιπολιτευτικής υστερίας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, λειτουργώντας θεσμικά και αποδίδοντας τουλάχιστον μέρος της ευπρέπειας, που αποδεδειγμένα έχει γίνει δέκτης, κατά την πρόσφατη άσκηση των καθηκόντων του. Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και να προχωρήσει ο σχεδιασμός θωράκισης του νοσοκομείου. 

Υ.Γ :  Κατέχομε (έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πανηγυρίζοντας για την άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου, οι οποίοι, δυο (2) μήνες μετά, διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση (!).

Κατά τα άλλα, ας μην γίνεται λόγος περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων».

Παράλληλα, θέση πήρε στο ζήτημα, πήρε και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, ζητώντας μεταξύ άλλων, ανάκληση της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης εις βάρος της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής, επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού γιατρών του ΤΕΠ και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου:

«Το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου καταγγέλλει την έναρξη διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Καλεί  τη διοίκηση να βρει επειγόντως λύσεις για τις ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού.

Η αναστολή των εισαγωγών σε νευραλγικές κλινικές δεν αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας, γιατί μεταφέρει στους ασθενείς περισσότερη ανασφάλεια και ταλαιπωρία που δεν δικαιολογείται από την μειωμένη προσέλευση ασθενών στο Νοσοκομείο μας.

Καλεί τη Διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου να επιταχύνει τη διαδικασία διορισμού των ιατρών του ΤΕΠ που έχουν προκηρυχθεί και απορεί που παρά τη μεγάλη μείωση της προσέλευσης των ασθενών στο ΤΕΠ τα προβλήματα δυσλειτουργίας φαίνεται να γιγαντώνονται. Επισημαίνεται ότι ύπαρξη ή όχι ειδικού ιατρού στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος Επειγόντων δεν αναιρεί, ούτε και ακυρώνει την ευθύνη των ιατρών των αντίστοιχων κλινικών για τα επείγοντα περιστατικά της ειδικότητάς τους, τόσο κατά την διάρκεια της εφημερίας, όσο και κατά την πρωινή λειτουργία του τμήματος.

Καλεί  τη Διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εξοπλισμό των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (πχ συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης.

Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.

Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και της διενέργειας του εμβολιασμού.

Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επανέναρξη των τακτικών ΕΙ και χειρουργείων.

Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών».

Την στήριξή της προς τη Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, δήλωσε και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «στεκόμαστε στο πλευρό του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου και συνυπογράφουμε το κείμενό τους».

Επιπροσθέτως, την αμέριστη υποστήριξη τους στους ιατρούς του νοσοκομείου που οδηγήθηκαν σε παραίτηση εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ειδικευόμενων της Παθολογικής Κλινικής:

«Όλοι εμείς οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής Κλινικής παίρνουμε ενεργά θέση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει η διοίκηση του Νοσοκομείου σε όποιον διεκδικεί. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από εμάς μπήκε στη μάχη για τη διασφάλιση της υγείας του λαού του Ρεθύμνου και στις συνθήκες πανδημίας που διανύουμε και θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί για να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά μας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δε συμβιβαζόμαστε με την υπολειτουργία των κλινικών και παλεύουμε για βελτίωση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή, ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Οι περιβόητες προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο μας είναι μόλις 7, που στην πλειοψηφία τους αφορούν προσωπικό που ήδη εργαζόταν ως επικουρικό και τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ακόμη κενά σε οργανικές θέσεις.

Το αφήγημα περί θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας καταρρέει αν αναλογιστούμε πως όσον αφορά την Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 4 ειδικευμένους γιατρούς και έχει ανασταλεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων επ’ αόριστον, ενώ η κάλυψη των εφημεριών γίνεται «εντέλλεσθε» της Διοίκησης, με αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση. Παράλληλα, η λειτουργία της κλινικής covid τις πραγματοποιείται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (παθολογική, πνευμονολογική, νευρολόγους, νεφρολόγους, γαστρεντερολόγους) και μάλιστα χωρίς να έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο το πρόγραμμα του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, με τα κενά στην κάλυψη των εφημεριών από ειδικό στα ΤΕΠ, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.

Χορτάσαμε από υποσχέσεις και παλαμάκια! Δεν ανεχόμαστε την τρομοκρατία σε όποιον αναδεικνύει τα προβλήματα και διεκδικεί. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμοι και να δεχόμαστε πειθαρχικές διώξεις!

Φοράμε μάσκα αλλά η φωνή μας παραμένει δυνατή και πρέπει να ακουστεί!

Παραμένοντας στην 1η γραμμή των μαχόμενων υγειονομικών απέναντι στην πανδημία, δεν μπορούμε να κλείνουμε το στόμα για αυτά που χρειάζονται να γίνουν ώστε συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την Υγεία του λαού. Γι’ αυτό και ζητάμε τα εξής:

  • Να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους.
  • Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων καθώς είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και καλύπτουν αποδεδειγμένα διαρκείς και πάγιες ανάγκες.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πέλλας Νεονάκη:

Είναι φανερό ότι η δημοσιότητα που πήραν τα τελευταία γεγονότα, τα οποία ανέδειξαν την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και αποτέλεσαν αντίδραση στην προσπάθεια καταστολής της ανάδειξής της από τους γιατρούς, προκαλεί έντονη ανησυχία. Και αυτό συμβαίνει με κάθε επαναστατική πράξη με απήχηση.
Το να πολιτικοποιήσουμε (ή πιο σωστά να κομματικοποιήσουμε) τις αντιδράσεις των γιατρών είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος για άλλη μια φορά να διαψεύσουμε τα προβλήματα της Υγείας. Παρατίθενται μερικά νούμερα, δείχνουμε ποια είναι η καλύτερη μεταξύ των ανεπαρκών κυβερνήσεων των τελευταίων 10-15 χρόνων και τελειώσαμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
Προσωπικά λοιπόν δε θα με βρείτε σε καμία συγκέντρωση πανηγυρισμών για επιτυχίες στην Υγεία καμιάς Κυβέρνησης. Γιατί ούτε η προηγούμενη, ούτε η προ-προηγούμενη, ούτε και η νυν έχουν ασχοληθεί σοβαρά ποτέ κι επενδύοντας στην Υγεία όσα της αναλογούν ως αγαθό της κοινωνίας. Γιατί ποτέ ο άνθρωπος (ασθενής και γιατρός) και το όφελός του δεν ήταν ο σκοπός.
Είναι πολύ καλή η προσπάθεια να “καίμε” όποια επαναστατική δράση και να ειρωνευόμαστε τον αγώνα γιατρών και πολιτών για το δικαίωμα στην Υγεία.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι δεν ανήκω σε καμία “παράταξη”, κυβέρνηση, αντιπολίτευση ή ότι άλλο. Ονειρεύομαι όπως και οι συνάδελφοί μου να υπηρετήσω με τη δουλειά μου τον κόσμο απρόσκοπτα με τις καλύτερες συνθήκες, δίκαια και με ασφάλεια για τους ασθενείς.
Το ίδιο πιστεύουν και οι 15 που παραιτήθηκαν, οι 33 που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας, οι ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου που στηρίζουν και οι δύο χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν για τα αιτήματά μας και οι εκατοντάδες γιατροί των Νοσοκομείων της χώρας που φωνάζουν καιρό τώρα τα γιγαντωμένα προβλήματα της υγείας εν μέσω πανδημίας.
Είναι άραγε όλοι αυτοί οι γιατροί που φωνάζουν καθημερινά το ίδιο πράγμα σε όλους τους τόνους αντιπολίτευση κι υπηρετούν όλοι σκοπιμότητες;
Οι παραιτήσεις είναι αντίδραση που ξεκίνησε από το Νοσοκομείο που προέρχεται ο πρώην υπουργός Υγείας. Ισχύει. Μπορεί όμως να ακολουθήσουν κι άλλες. Αλλού.
Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα παραμείνουν επαναστατικές ασκήσεις. Υπάρχει όμως και ο κόσμος που δεν ανήκει πουθενά και απλώς αγωνίζεται για μια καλύτερη Υγεία, για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Δεν επιτρέπω την απόδοση πολιτικών ή όποιων άλλων κινήτρων συλλήβδην σε ανθρώπους που πράττουν απλά κατά συνείδηση.
Μία εκ των “παραιτημένων” γιατρών
Πέλλα Νεονάκη Παιδίατρος

Τέλος, τουλάχιστον για την ώρα, πρωτοβουλία για να εκτονωθεί το κλίμα έντασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου τις τελευταίες μέρες, ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, καλώντας σε τηλεδιάσκεψη τον Διοικητή του Γ. Ν. Ρεθύμνου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τους Υπεύθυνους των Τομέων του Γ.Ν.Ρ, όπως και την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, με θέμα: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου».

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.