Ηράκλειο: Ρεκόρ σε αφίξεις και …. έλλειψη προσωπικού – Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ισορροπίες στον τουρισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας θερινής τουριστικής σαιζόν, ωστόσο το “ταμείο” πάντα γίνεται στο τέλος, συνηθίζουν να λένε οι τουριστικοί παράγοντες. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου οι αφίξεις ήταν αυξημένες φέτος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ενώ παράλληλα αυξημένες ήταν και οι διαθέσιμες κλίνες τόσο στα ξενοδοχεία, όσο όμως και στο Airbnb. Μιλώντας στο Creta24 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, σημείωσε πως οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου είναι αρκετά καλές, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως το ρεκόρ στις αφίξεις του αεροδρομίου Ηρακλείου αναμένεται να αποτυπωθεί και στο “λογαριασμό” που θα κάνουν στο τέλος της σαιζόν τα ξενοδοχεία.

Γεγονός πάντως είναι ότι πρόκειται για μια τουριστική σαιζόν που μπορεί αριθμητικά η επισκεψιμότητα να είναι στα ύψη, ωστόσο η “πίτα” δε μοιράστηκε ισόποσα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παντού ικανοποίηση. Άλλωστε, η κατάσταση πλέον έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς εν μέσω υγειονομικών μέτρων, καταγράφηκε πρωτόγνωρη ζήτηση σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα ταξί.

Το “αγκάθι” των τελευταίων ετών στον τουρισμό είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε με την έλευση αλλοδαπών, όπως είχε τεθεί επί τάπητος στην αρχή της σαιζόν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου γίνονται καταγγελίες για εντατικοποίηση της εργασίας, υποδηλωμένη απασχόληση, στέρηση ρεπό. “Υπάρχουν οι σωστοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι εργοδότες οι οποίοι ενώ είχαν συμφωνήσει στην αρχή της σαιζόν για οκτάωρη απασχόληση, στη συνέχεια ξεκίνησαν να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τέσσερις ώρες την ημέρα, καταβάλλουν στην τράπεζα το μισθό που αναλογεί στην ημιαπασχόληση, δίνουν μαύρα το υπόλοιπο ποσό κι έτσι οι εργαζόμενοι στη συνέχεια θα πάρουν μειωμένα τα δώρα που τους αναλογούν.” Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κοκολάκης, με τις συνθήκες αυτές, ήδη αρκετοί εργαζόμενοι δηλώνουν πως θέλουν να εγκαταλείψουν κι εκείνοι τον κλάδο, με αποτέλεσμα του χρόνου το διαθέσιμο προσωπικό να ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω.

Ο κ. Νίκος Κοκολάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα