του Σωτήρη Μεταξά
Σε ιλιγγιώδη επίπεδα θα φτάσει εφέτος η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”.
Η χθεσινή ημέρα (Πέμπτη) ήταν ιστορική καθώς έσπασε το απόλυτο περυσινό ρεκόρ των 9,36 εκατομμυρίων επιβατών (αφίξεων και αναχωρήσεων). Η πρώτη πρωινή πτήση της Πέμπτης σηματοδότησε το… προσπέρασμα της επιβατικής κίνησης του 2024 και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η κίνηση στο “Ν. Καζαντζάκης” θα πλησιάσει εφέτος τους 10 εκατομμύρια επισκέπτες.
“Έσπασε ένα ιστορικό ρεκόρ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Από την Πέμπτη καταγράφουμε αφίξεις και αναχωρήσεις πάνω από τους 9,36 εκατομμύρια επιβάτες του 2024. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, θα φτάσουμε κοντά στα 10 εκατομμύρια στο τέλος του τρέχοντος έτους”, δήλωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Ιάκωβος Ουρανός.
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου της Κρήτης και καλείται να εξυπηρετήσει επιβατική κίνηση πρωτοφανή για τα δεδομένα του “Ν.Καζαντζάκης”. Μετρώντας αντίστροφα για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου πρέπει να ανταποκριθεί σε συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
65 χιλιάδες επιβάτες την ημέρα!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού, υπήρξαν ημέρες κατά τις οποίες το “Ν.Καζαντζάκης” υποδέχτηκε 65 χιλιάδες επιβάτες από 400 πτήσεις.
“Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κατάσταση και να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ταξιδιώτες”, επεσήμανε ο κ. Ουρανός.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επιβολή τέλους 3 ευρώ για τους χρήστες του αεροδρομίου.
Η επιβολή αυτού του τέλους στους ταξιδιώτες που αναχωρούν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα δημιουργήσει έναν μεγάλο “κουμπαρά” χρηματοδότησης έργων αναβάθμισης της λειτουργικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα χρήματα αυτά, που σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ, θα διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες του “Ν.Καζαντζάκης”.


