Αγία Πελαγία – Κακοκαιρία Φεβρουάριος 2019: Όταν το αντιπλημμυρικό λειτούργησε πριν καν ολοκληρωθεί (βίντεο)

Λίγα 24ωρα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Αγία Πελαγία, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μαζεύουν τα κομμάτια τους και προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από τις λάσπες και το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, που στοίχησε τη ζωή στον 50χρονο Κώστα και την 49χρονη Ευγενία.

Υπενθυμίζεται πως το Creta24, παρουσίασε μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την τραγωδία και για το οποία, όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να δώσει απαντήσεις η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, μετά και την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή όμως, ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για το αντιπλημμυρικό έργο στην Αγία Πελαγία, για τα αντιπλημμυρικά έργα σε άλλες περιοχές του δήμου Μαλεβιζίου, καθώς όμως και για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Όσον αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο της Αγίας Πελαγίας, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, οι εργασίες του ξεκίνησαν το 2017 από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκαν το 2019 από την δημοτική αρχή του κ. Μενέλαου Μποκέα. Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής υποστηρίζουν ότι η μελέτη δεν προβλέπει συνοδά έργα του αντιπλημμυρικού, παρόλα αυτά έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2019.

Αυτό που επίσης προκαλεί προβληματισμό και που ενδεχομένως δυσκόλεψε περισσότερο την κατάσταση το περασμένο Σάββατο, είναι ότι η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου στο εν λόγω αντιπλημμυρικό έργο, τοποθέτησε πέτρες και διακοσμητικά φυτά, προκειμένου να μην είναι εμφανή τα βουρκόνερα.

Δείτε τις σχετικές εικόνες:

Φεβρουάριος 2019: Όταν το αντιπλημμυρικό της Αγίας Πελαγίας λειτούργησε πριν καν ολοκληρωθεί

Βίντεο επίσης που φέρνει στο «φως» το Creta24, δείχνει πως όταν η σφοδρή κακοκαιρία στις 16 Φεβρουαρίου 2019 «χτύπησε» μεταξύ άλλων περιοχών και την Αγία Πελαγία, οι επιπτώσεις δεν ήταν τόσο τραγικές και το αντιπλημμυρικό έργο λειτούργησε, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί.

Αναμφίβολα, το πέρασμα της κακοκαιρίας το περασμένο Σάββατο ήταν πιο σαρωτικό, αν όμως τα ρέματα είχαν καθαριστεί εγκαίρως, μήπως το αντιπλημμυρικό τελικά θα λειτουργούσε και δε θα αποτελούσε παγίδα θανάτου για τα δύο θύματα; Καθώς με βάση τις καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, ο όγκος των φερτών υλικών και των καλαμιών που κατέβασαν τα ορμητικά νερά το περασμένο Σάββατο ήταν τεράστιος και τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί.

Και οι εικόνες εξάλλου από τα ρέματα που παρουσίασε το Creta24 είναι αποκαλυπτικές:


Γιατί έχουν «παγώσει τα αντιπλημμυρικά έργα και σε άλλες περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου;
Ερωτήματα ωστόσο προκύπτουν και για τα αντιπλημμυρικά έργα σε άλλες περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου. Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2019, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε μπει σε προτεραιότητα η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Γαζίου και του Παλαιόκαστρου. Παρεμβάσεις ωστόσο που δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2019, έληξε και η θητεία της.

Όσον αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο του Γαζίου, όπως έχει γράψει το Creta24, η προηγούμενη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου είχε φροντίσει ώστε το έργο να δημοπρατηθεί και να αναδειχθεί ανάδοχος, ωστόσο μετά οι όλες διαδικασίες «πάγωσαν». Από την δημοτική αρχή του κ. Μποκέα υποστηρίζουν, πως ο ανάδοχος εγκατέλειψε το έργο λόγω αυξημένου κόστους. Ακολούθησε τροποποίηση του έργου με βάση τις νέες τιμές και τώρα αναμένουν το «πράσινο φως», καθώς πρέπει να δημοπρατηθεί ξανά.

Στον «πάγο» φαίνεται πως παραμένει και το αντιπλημμυρικό έργο στο Παλαιόκαστρο, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα