Πέντε ερωτήματα προς την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου για την τραγωδία στην Αγία Πελαγία

Πρέπει να διαβάσετε

Η ώρα των ευθυνών για την τραγωδία στην Αγία Πελαγία, καθώς μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν την ζωή στην 49χρονη Ευγενία και στον 50χρονο Κώστα και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμα τους, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, για τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου και για την προετοιμασία της δημοτικής αρχής για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως έγραψε χθες άλλωστε το Creta24, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Θανάσης Γαλήνας ζητά από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. να διενεργήσει προανάκριση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των δύο ανθρώπων και να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες από αμέλεια για διπλή ανθρωποκτονία.

Η προανάκριση θα διενεργηθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να χάνονται, καθώς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, θέτουν μία σειρά από ερωτήματα προς την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, με φόντο τις τραγικές συνέπειες της θεομηνίας.

Αποτελεί εξάλλου τραγική ειρωνεία το γεγονός πως ο 50χρονος Κώστας Βεργάκης, έχασε την ζωή του σε αντιπλημμυρικό έργο του οικισμού της Αγίας Πελαγίας, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Ερώτημα πρώτο: Υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στο συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο;
Το αντιπλημμυρικό έργο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 50χρονος, ξεκίνησε το 2017 από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκε το 2019. Ωστόσο ουδέποτε και με έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στην Αγία Πελαγία, παρά το γεγονός ότι από την δημοτική αρχή του κ. Μενέλαου Μποκέα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν παραλείψεις στην μελέτη.

Ερώτημα δεύτερο: Προβλέπει η μελέτη συνοδά έργα και έργα ανάσχεσης;
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως η μελέτη με την οποία έχει υλοποιηθεί το έργο στην Αγία Πελαγία, δεν προβλέπει έργα ανάσχεσης -τα οποία στην ουσία σταματούν τα φερτά υλικά-. Από την παράταξη «Νέοι Δρόμοι», που το 2017 ήταν στα ηνία της δημοτικής αρχή όταν ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να γίνουν συνοδά έργα και τακτικοί καθαρισμοί, για να αποτρέπονται οι τραγικές αυτές συνέπειες.

Ερώτημα τρίτο: Γιατί η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην αλλαγή της μελέτης; 
Από τη στιγμή που στην δημοτική αρχή του κ. Μενέλαου Μποκέα, κάνουν λόγο για παραλείψεις στην υφιστάμενη μελέτη και για έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν προχώρησαν το ταχύτερο δυνατό στην αλλαγή της μελέτης και στην υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο εν λόγω έργο; Πηγές από την δημοτική αρχή αναφέρουν πως είχαν ενημερώσει μελετητή, ωστόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα τώρα η Αγία Πελαγία να μετρά δύο νεκρούς. Υπενθυμίζεται πως σοβαρές αιχμές για την δημοτική αρχή είχε αφήσει μιλώντας στο Creta24, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ και μέλος της δημοτικής παράταξης «Νέοι Δρόμοι» Φίλιππος Σαββάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «τα δημόσια έργα, αν δεν συντηρηθούν σωστά μπορούν ακόμα και να σκοτώσουν», με φόντο την τραγωδία στην Αγία Πελαγία.

Ερώτημα τέταρτο: Έγιναν από την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου καθαρισμοί των ρεμάτων;
Με το δεδομένο ότι το συγκεκριμένο έργο στην Αγία Πελαγία είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2017 και ουδέποτε είχαν προκληθεί τόσο σοβαρά προβλήματα και ανθρώπινες απώλειες από έντονα καιρικά φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν -παρά το γεγονός ότι από την δημοτική αρχή επισημαίνουν πως το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη δεν προβλέπει έργα ανάσχεσης- μήπως τελικά δεν είχαν γίνει από τον δήμο Μαλεβιζίου καθαρισμοί των ρεμάτων; Καθώς ο όγκος των φερτών υλικών και των καλαμιών που κατέβασαν τα ορμητικά νερά, με βάση τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες των κατοίκων, ήταν τεράστιος.

Δείτε εικόνες του Creta24 – Καλάμια και φερτά υλικά κατά μήκος των ρεμάτων στην Αγία Πελαγία:

Ερώτημα πέμπτο: Γιατί έχει «παγώσει» και δεν τρέχουν οι διαδικασίες για το αντιπλημμυρικό έργο του Γαζίου;
Σύμφωνα με πληροφορίες από την προηγούμενη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, το αντιπλημμυρικό έργο στο Γάζι είχε δημοπρατηθεί, είχε αναδειχθεί εργολάβος και μετά οι όλες διαδικασίες «πάγωσαν». Από την δημοτική αρχή υποστηρίζουν, πως ο ανάδοχος εγκατέλειψε το έργο λόγω αυξημένου κόστους. Ακολούθησε τροποποίηση του έργου με βάση τις νέες τιμές και τώρα αναμένουν το «πράσινο φως», καθώς πρέπει να δημοπρατηθεί ξανά. Γιατί αυτές οι διαδικασίες δεν «έτρεξαν» από την δημοτική αρχή, εν μέσω κλιματικής αλλαγής και με τον κίνδυνο να είναι ορατός για μια νέα τραγωδία σε Γάζι και Αμμουδάρα, αν το έργο δεν υλοποιηθεί άμεσα;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα αναζητηθούν απαντήσεις και από την δικαιοσύνη, μετά την παρέμβαση Εισαγγελέα για τις συνθήκες θανάτου της 49χρονης και του 50χρονου.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα