Η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αμαλία Κωτσάκη, θα δώσει διάλεξη με τίτλο “Αρχιτεκτονικές και εικαστικές συνέργειες: Κυριάκος Κρόκος – Αλέκος Φασιανός” την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 ώρα 20:00 στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι).
Ο Κυριάκος Κρόκος είναι ο αρχιτέκτων με τον οποίον ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ανέπτυξε σταθερή συνεργασία αλλά και στενή φιλία για πολλές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι του ανέθεσε την μετατροπή του πατρικού του σπιτιού στο Μεταξουργείο σε Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Αποτέλεσμα της πολύπλευρης σχέσης τους ήταν η συνέργεια, οι αλληλοτροφοδοτήσεις και η ώσμωση ανάμεσα στα έργα των δύο διακεκριμένων δημιουργών.
Η συνοδοιπορία αυτή και ο γόνιμος διάλογος εντοπίζονται κυρίως στην ερμηνεία του ελληνικού τοπίου, στο αρχιτεκτονικό και εικαστικό πεδίο αντίστοιχα παράλληλα με την αέναη αναζήτηση της ελληνικότητας ιδωμένη όμως μέσα σε μια ευρύτερη πολιτισμική προοπτική.
Οι δύο δημιουργοί χωρίς να περιορίζονται σέ γεωμορφολογικές αποδόσεις του ελληνικού τοπίου αναμετρώνται με τη μυθική ή και μαγική διάστασή του.
Η διάλεξη θα επιχειρήσει να αναδείξει τη μεταξύ τους γόνιμη συνεργασία και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά της εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα αρχιτεκτονικής στην τομή με τις εικαστικές τέχνες.
Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης “Αλέκος Φασιανός – Κάρολος Καμπελόπουλος: Μια γνωριμία στο Παρίσι” (29.11.2025 – 29.5.2026 στο Μουσείο “Μοναστήρι του Καρόλου”) οργανωμένη από το Ίδρυμα Κάρολος Καμπελόπουλος – Μουσείο “Μοναστήρι του Καρόλου” και τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης και του Δήμου Χανίων.
Είσοδος ελεύθερη