Υπεράκτια αιολικά: Σε τροχιά οι μελέτες, fast track διαδικασία για ανάδειξη επενδυτών

H εταιρεία ειδικού σκοπού θα ξεκινήσει άμεσα τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες στην ευρύτερη περίμετρο των περιοχών που έχουν προδιαγραφεί για τη φιλοξενία υπεράκτιων αιολικών.

Τη δυνατότητα να δρομολογηθούν άμεσα οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, πριν εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης το οποίο θα καθορίζει τις περιοχές όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν ανάλογες επενδύσεις, προβλέπει ρύθμιση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, για την επιτάχυνση των ΑΠΕ και τα ανανεώσιμα αέρια.

Η εν λόγω ρύθμιση επιβεβαιώνει πως στο πρότζεκτ των υπεράκτιων αιολικών πνέει άνεμος… αναβίωσης, καθώς «συγχρονίζεται» με τα τέσσερα κρίσιμα ορόσημα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που, όπως έγραψε το powergame.gr, έχει προγραμματίσει το ΥΠΕΝ για το 2026. Μάλιστα, το ένα από αυτά τα ορόσημα αφορά ακριβώς τον φορέα που θα αναλάβει να δρομολογήσει τις έρευνες – προβλέποντας πως έως τον Ιούνιο θα έχει συσταθεί η σχετική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Κανονικά, το SPV θα «σάρωνε» τα θαλάσσια «οικόπεδα» που προβλέπονταν για το πρώτο κύμα υπεράκτιων πάρκων, από το σύνολο των θαλάσσιων περιοχών οι οποίες θα «κλείδωναν» για την ανάπτυξη ανάλογων επενδύσεων – μέσω της έγκρισης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Ωστόσο, καθώς η έγκριση της ΚΥΑ του Εθνικού Προγράμματος έχει «παγώσει», με τη ρύθμιση ξεμπλοκάρουν οι έρευνες παρακάμπτοντας τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Άμεσα οι μελέτες

Η παράκαμψη του Εθνικού Προγράμματος επαληθεύει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία ειδικού σκοπού δεν θα είναι «κέλυφος», αλλά άπαξ και συσταθεί θα ξεκινήσει άμεσα τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες στην ευρύτερη περίμετρο των περιοχών που έχουν προδιαγραφεί για τη φιλοξενία υπεράκτιων αιολικών.

Η ρύθμιση αναφέρει πως θα μπουν στο «μικροσκόπιο» περιοχές ενδιαφέροντος οι οποίες θα καθοριστούν με πράξη της ΕΔΕΥΕΠ, που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Προφανώς, αυτές οι περιοχές ενδιαφέροντος θα αφορούν τα υποψήφια «οικόπεδα» που προορίζονται για τα πρώτα έργα από τη «δεξαμενή» όλων των θαλάσσιων ζωνών του Εθνικού Προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο φως στο Εθνικό Πρόγραμμα προβλεπόταν για τις αρχές του 2024, ωστόσο 2,5 χρόνια περίπου αργότερα παραμένει «παγωμένο». Επομένως, στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος και να προχωρήσει η ωρίμανση των «οικοπέδων» όσο ακόμη εκκρεμεί η έγκριση. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, η πολιτεία δίνει «σήμα» στην επενδυτική κοινότητα ότι αναθερμαίνει τις διαδικασίες παραχώρησης.

Γκάζι στους διαγωνισμούς

Όπως είχε υποστηρίξει η επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης offshore αιολικών της ΕΔΕΥΕΠ, Φλώρα Καραθανάση, το φθινόπωρο, η ίδρυση του SPV θα αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, που το τελευταίο διάστημα έχει «κατεβάσει ταχύτητες» όχι μόνο λόγω των ελληνικών καθυστερήσεων, αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, που αντανακλάται στην αύξηση του κόστους του χρήματος, που έχει επιβαρύνει σημαντικό το μέσο σταθμισμένο κόστος (LCοE) των Υπεράκτιων Αιολικών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ίδια στιγμή, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μία άλλη σημαντική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των υπεράκτιων αιολικών, που μπορεί να επιταχύνουν τις επενδύσεις. Κι αυτό γιατί δημιουργεί μία fast track διαδικασία για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών.

Στην υφιστάμενη μορφή του, το πλαίσιο προβλέπει πως από τη στιγμή που θα οριοθετούν τα «οικόπεδα» προς παραχώρηση (το οποίο θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα), στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρήσουν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές σε έρευνες στα «οικόπεδα» που τους ενδιαφέρουν. Πλέον, ωστόσο, οι έρευνες των ιδιωτών απεμπλέκονται από τους διαγωνισμούς παραχώρησης των θαλασσοτεμαχίων.

Έτσι, η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί πλέον να εκκινήσει τις ανταγωνιστικές διαδικασίες ανεξάρτητα από τις έρευνες των επενδυτών (η ολοκλήρωση των οποίων θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερος χρόνος). Σε αυτούς, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι επενδυτές έχουν προμηθευτεί τα δεδομένα για τα αντίστοιχα «οικόπεδα» ή έχουν πάρει άδεια έρευνάς τους.

Τα πιλοτικά της Αλεξανδρούπολης

Παράλληλα, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αποσυνδέεται από τις προβλέψεις των «περιοχών επιτάχυνσης ΑΠΕ» (Go-to area) η θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, όπου πρόκειται να αναπτυχθούν πιλοτικά offshore αιολικά 600 MW. Το τμήμα της θαλάσσιας ζώνης που δεν ανήκε σε περιοχές Natura είχε χαρακτηριστεί Go-to area (που τότε αποδιδόταν στην εθνική νομοθεσία «Περιοχή Πρώτης Επιλογής για ΑΠΕ»).

Αυτό σήμαινε πως στο συγκεκριμένο τμήμα η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα ήταν λιγότερο απαιτητική, με τη διενέργεια ΣΜΠΕ να είναι απαραίτητη μόνο για το τμήμα Natura. Πλέον, ωστόσο, τα δεδομένα ανατρέπονται και η ΣΜΠΕ θα πρέπει να καλύπτει όλη την περιοχή που έχει παραχωρηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω πιλοτικά πάρκα αναπτύσσονται από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil.

Πηγή: powergame.gr 

Προηγούμενο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών τιμά τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου

Επόμενο

Στη Σαουδική Αραβία ο Νίκος Δένδιας

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 30-59 ετών

Μέχρι την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική πρωτοβουλία, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να λάβουν…
Περισσότερα

Νίκος Παπαθανάσης: Η Πρωτοβουλία STEP πυλώνας ενίσχυσης της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας και εθνική ευκαιρία ανάπτυξης και παραγωγής κρίσιμων τεχνολογιών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2025 αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Στρατηγικών…