Ερωτήματα σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού, απάντησε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο ταμίας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Νίκος Βουδούρης. 

«Στην Αμερική ήδη έχουν γίνει ήδη 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε παιδιά άνω των 12 ετών. Οι κλινικές μελέτες που γίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν σε παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα, η απόφαση αναμένεται να παρθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και ξεκινάει η σχολική χρονιά. «Πιστεύω ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και ανάλογα με τα ουσιαστικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από τις εκατομμύρια δόσεις που θα έχουν γίνει μέχρι τότε, θα υπάρξει σύσταση για ομάδες παιδιών υψηλού κινδύνου».

Ως μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ο κ. Βουδούρης διαβεβαίωσε ότι σε ότι έχει να κάνει με τα εμβόλια, είναι «απόλυτοι και θετικοί. Τα παιδιά ξεκινούν εμβολιασμούς από 2 μηνών. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όταν όλες οι κλινικές μελέτες και εφαρμογές ολοκληρωθούν, θα πάρουμε και εμείς θέση για το ποια θα είναι η σύσταση για τα παιδιά μας».

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι χωρίς τον εμβολιασμό των παιδιών, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας άνω του 75% στη χώρα. «Τα παιδιά αποτελούν το 25-30% του πληθυσμού. Δεν μπορεί να λογιστεί τείχος ανοσίας, χωρίς τα παιδιά. Αν λοιπόν υπάρξει τέταρτο κύμα, τότε η σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά».

Ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι παρόλο που τα παιδιά έχουν μικρό ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό, ωστόσο αυτό δεν είναι απίθανο, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να νοσήσουν, αφήνοντάς τους κατάλοιπα. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη συμβολή τους στη μετάδοση», τόνισε ο ίδιος.