Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Τρία κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη – «Καμπανάκι» και μέτρα από τον ΕΟΔΥ

Πρέπει να διαβάσετε

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων ιλαράς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την θωράκιση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο Creta24, ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του ιολογικού εργαστηρίου, Γιώργος Σουρβίνος, τρία κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, σε ενήλικες. 

Έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις, τονίζοντας όμως την ανάγκη του εμβολιασμού, για να αποφευχθεί το σενάριο της έξαρσης στο νησί αλλά και στη χώρα συνολικά, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πληροφορίες του Creta24, αναφέρουν πως τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε δομή των Χανίων.

Ιλαρά: Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας- Τα 6 μέτρα του ΕΟΔΥ

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΕΟΔΥ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην παρούσα φάση «δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», όμως, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, «οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών».

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη λόγω των αναφορών για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία- έχουν δηλωθεί περισσότερα από 3.000- στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018, όταν καταγράφηκαν περισσότερα από 3.200 κρούσματα. Το 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται «ικανοποιητική». Το 89,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς, είτε επειδή είχαν νοσήσει στο παρελθόν, είτε μέσω εμβολιασμού.

Ιλαρά: Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Η ομάδα εργασίας για την ιλαρά είναι υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών (ΕΕΕ), Βασιλικής Παπαευαγγέλου. Στην ομάδα συμμετέχουν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΕΕ, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους», Ελένη Σωτηροπούλου, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε διαδικτυακά για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα και να προταθούν δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα, κατά σειρά προτεραιότητας:

– Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

– Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

– Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

– Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.

– Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.

– Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα