Το νέο ορμητήριο των διακινητών: Εδώ ετοιμάζονται οι «καραβιές» για την Κρήτη και την Ιταλία

Πρέπει να διαβάσετε

Από τις 28 Φεβρουαρίου, τόσο η Frontex όσο και άλλες υπηρεσίες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είχαν ενημερωθεί από το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τις καραβιές των μεταναστών που ετοιμάζονταν να στείλουν οι διακινητές από το Τομπρούκ της Λιβύης προς την Κρήτη και τα παράλια της νότιας Ιταλίας.

Η Realnews δημοσιεύει ντοκουμέντα, που είναι απολύτως ενδεικτικά της κατάστασης που έχουν επιβάλει οι διακινητές στη Λιβύη και ιδιαίτερα στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο. Πρόκειται για την περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος έχει άριστη συνεργασία με την Αίγυπτο. Σε αυτές τις εικόνες φαίνονται δεκάδες πλοιάρια, στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, στο λιμάνι του Τομπρούκ. Οπως μας εξηγούσαν έμπειροι αξιωματικοί επί του πεδίου, πρόκειται για πλοιάρια που μοιάζουν με εκείνα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των μεταναστών που έχουν φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία τους τελευταίους μήνες.

Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα έχουν έρθει 394 μετανάστες από τη Λιβύη, σε σύνολο 1.894 από την αρχή του έτους. Το ίδιο πρόβλημα -και ακόμα μεγαλύτερο- αντιμετωπίζει και η Ιταλία, καθώς, από την έναρξη του 2024, μόνο στη Σικελία έχουν αφιχθεί 3.789 μετανάστες που προέρχονται από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Προετοιμασία και απόπλους

Στις φωτογραφίες των λιμενικών εγκαταστάσεων του Τομπρούκ που εξασφάλισε η «Realnews» είναι φανερές όλες οι φάσεις των προετοιμασιών που γίνονται για τον απόπλου των παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη. Οι εικόνες έχουν ληφθεί μέσα σε ένα διάστημα έξι ημερών, από τις 23 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οπως ήδη γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές Αρχές, οι διακινητές ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία. Οταν συγκεντρώνουν τα πλοιάρια, τα δένουν το ένα δίπλα στο άλλο, παράλληλα με τον ντόκο. Οταν έρχεται η ώρα του απόπλου, τα τοποθετούν το ένα δίπλα στο άλλο με την πρύμνη προς τον ντόκο. Οι κτιριακές υποδομές πέριξ του λιμανιού χρησιμοποιούνται ως οι τελευταίοι σταθμοί φιλοξενίας των μεταναστών, πριν τελικά επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα.

Πρόκειται κυρίως για ξύλινα πλοιάρια, το μήκος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 17 μέτρα (50 πόδια), που εφοδιάζονται με μια μηχανή χαμηλής απόδοσης ισχύος. Η μηχανή, απόδοσης κάτω των 70 ίππων, με ήρεμη θάλασσα φαντάζει ιδανική για τους διακινητές προκειμένου να ωθήσει το πλοιάριο να διανύσει την απόσταση των σχεδόν 200 ναυτικών μιλίων έως τη νότια Κρήτη. Κάθε ημέρα, το πλήθος και ο τύπος των πλοιαρίων αλλάζουν, γεγονός που μαρτυρά ότι κάθε λίγες ώρες γίνεται μία τουλάχιστον αναχώρηση από το Τομπρούκ προς την Ευρώπη.

Οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει μια υποτυπώδης γνώση για το πλήθος των ανθρώπων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι αυτοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστούν αποστολές διάσωσης, καθώς κανείς εντέλει δεν γνωρίζει εάν θα κατευθυνθούν προς την Ιταλία ή προς την Ελλάδα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι εικόνες που αποκαλύπτονται επιβεβαιώνουν αρκετές από τις μαρτυρίες που είχαν ληφθεί από τους επιζώντες του ναυαγίου που είχε σημειωθεί στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, από την περίοδο εκείνη, κάποια πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών που φτάνουν παράνομα στη χώρα μας από τις αρχές του έτους.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αιγύπτιοι με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Γι’ αυτό, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Ευρώπη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ηδη στο Λιμενικό και στα υπουργεία Ναυτιλίας και Μετανάστευσης, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών, μελετώνται διάφορα σενάρια σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ροές με την ίδια ένταση, μετά και την επίσκεψη στην Αίγυπτο που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι γίνονται ενέργειες ώστε «να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα». Ηδη το υπουργείο Μετανάστευσης προωθεί σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο τη λύση της άμεσης απέλασης των υπηκόων της που έρχονται χωρίς νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει έτοιμο και εναλλακτικό σχέδιο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ξεπερνώντας κάθε νομικό κώλυμα που ενδεχομένως να παρουσιαζόταν από την Ε.Ε., προτάσσοντας λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα