Πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών δυσκολιών: Έρχεται πιλοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο – Voucher για την υποστήριξη των παιδιών

Πρέπει να διαβάσετε

Hμερίδα με θέμα «Πρώιμη ανίχνευση, σύγχρονες τάσεις και προοπτικές παρέμβασης» πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο.

Την εκδήλωση που γίνεται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου διοργανώνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων  Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην ημερίδα δίνουν το «παρών» η κ. Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.ΑΑ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Ημερίδες όπως αυτή που διοργανώνονται σήμερα μας δίνουν και εμάς τη χαρά να συμμετέχουμε και να εξηγήσουμε το έργο που γίνεται στο Υπουργείο. Ειδικά ως προς την πρώιμη παρέμβαση, την έγκαιρη ανίχνευση δυσκολιών και διαταραχών στα παιδιά θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, πιλοτικό, από το Υπουργείο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αφορά σε 1635 παιδιά βρεφικών σταθμών τα οποία με επιστημονικό τρόπο και οικογενειοκεντρική προσέγγιση θα υποστηριχθούν. Είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης του τεχνικού σχεδίου και αναμένεται να είμαστε έτοιμοι περίπου τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, Μαρίνα Στέφου.

«Θα δοθούν voucher στους γονείς των παιδιών που ανιχνεύουμε ότι έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες προκειμένου να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια. Είναι σημαντική οικονομική βοήθεια και θα αφορά για παράδειγμα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down, υπερκινητικότητα, στο φάσμα του αυτισμού αλλά και παιδιά που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη», σημείωσε η Χαρά Σελλή, Πρόεδρος ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ.

Μάλιστα η ίδια συμπλήρωσε πως σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την ανίχνευση των διαταραχών αυτών, την οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιούν μόνο αναπτυξιολόγοι, θα μπορούν να κάνουν και οι παιδίατροι που παρακολουθούν τα παιδιά.

«Το υπουργείο έχει σκύψει πάνω από το ζήτημα και θα βοηθήσει, μετά από πιέσεις που έγιναν και από του συλλόγους μας και θα φροντίσει να υπάρχουν μέσα στα σχολεία ειδικοί επιστήμονες, όπως ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατί είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε και τους γονείς και φυσικά πάνω απ΄όλα τα παιδιά μας», σημείωσε η Πρόεδρος ΣΙΜΜΙΠΑΣΚ Γεωργία Μαστοράκη.

«Με μεγάλη χαρά σήμερα διενεργείται αυτή η ημερίδα που περιμέναμε πολύ καιρό. Είναι μια σημαντική ημερίδα που απευθύνεται σε γονείς και επιστήμονες που ασχολούνται με τα παιδιά. Σε ότι αφορά το κομμάτι της πρώιμης ανίχνευσης πλέον οι γονείς είναι ενημερωμένοι, όπως κάποιοι δυστυχώς ακόμα δεν μπορούν αν αποδεχτούν κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες που έχουν τα παιδιά. Γι’ αυτό εμείς οι παιδαγωγοί και οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων είμαστε εδώ για να κάνουμε την παρατήρηση και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι ειδικοί που θα ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Είναι όμως σημαντικό να το αποδεχτεί ο γονιός, ο δρόμος μετά είναι πολύ εύκολος», συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό οι γονείς να ζητούν βοήθεια μόλις παρατηρήσουν κάποια ιδιαιτερότητα στο παιδί τους και συγκεκριμένα πριν από την ηλικία των τριών ετών για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στο πλαίσιο της ημερίδα θα γίνουν εισηγήσεις από Παιδίατρο, Ειδική Παιδαγωγό, Λογοθεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο καθώς από την  Αν. Προισταμένη του Τμήματος Κοιν. Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της Π Ε . Ηρακλείου κ. Φραγκιουδάκη Μαρία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα