Τί συζητήθηκε στην Παγκρήτια σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων

«Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε νομό, προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί και να εξασφαλιστεί μαζική συμμετοχή»

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (18/06)  στην Επισκοπή Ρεθύμνου η Παγκρήτια σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Σητείας και αγροτοκτηνοτρόφοι από το νομό Ρεθύμνου. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Κώστας Λιλικάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χανίων και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Ο Κώστας Λιλικάκης ενημέρωσε τους παριστάμενους για την πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και τη συγκρότηση 26μελούς πανελλαδικής γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με εκπροσώπηση των αγροτοκτηνοτρόφων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Παρουσίασε ως μεγάλη κατάκτηση των πρόσφατων πολυήμερων κινητοποιήσεων και μπλόκων πανελλαδικά την μαζική συμμετοχή, την αλληλεγγύη και τα σημαντικά βήματα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος που κάνουν πιο δυνατή τη φωνή των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ανέλυσε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των αγροτών λόγω του πολέμου, της εμπλοκής της χώρας μας, την ακρίβεια που έχει δημιουργήσει, τις χαμηλές τιμές παραγωγού και συνολικά τις επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ, τη συμφωνία MERCOSUR. Την μη καταβολή των επιδοτήσεων, την κατάργηση των βιολογικών και τις απαράδεκτες κατασχέσεις της ΑΑΔΕ μέσω των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τις ευθύνες της για τα σκάνδαλα και το χάος του ΟΠΕΚΕΠΕ στους βιοπαλαιστές παραγωγούς.

Ανέδειξε τις διεκδικήσεις επιβίωσης του αγροτικού κόσμου που παραμένουν επίκαιρες και σήμερα, όπως:
• Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στο ρεύμα. Απαιτούμε το πετρέλαιο στον αγρότη στο 1 ευρώ, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση την περίοδο των μπλόκων.
• Εγγυημένες τιμές: Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης και να μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να παράγουμε.
• Άμεση καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων: Όχι άλλες δικαιολογίες και αποκλεισμοί.
Και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων σε κάθε νομό της Κρήτης στο πανελλαδικό κάλεσμα ξεσηκωμού της ΠΕΜ για τις 23 -24 – 35 Ιούνη, ώστε πανελλαδικά να ακουστεί δυνατά η φωνή και τα δίκαια αιτήματα μας.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα της Κρήτης από την πολιτική της κυβέρνησης, από τις απαράδεκτες διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο με ξεκάθαρο στόχο να διευκολύνουν μεγάλες επενδύσεις εις βάρος μας, την απαράδεκτη κατάσταση με τη δακοκτονία, τη μη κάλυψη αποζημιώσεων ειδικά στους ελαιοπαραγωγούς, την έλλειψη ουσιαστικών έργων άρδευσης και την προώθηση ιδιωτικοποίησης του νερού στα πρότυπα της Θεσσαλίας και τέλος την επέλαση των επενδύσεων ΑΠΕ που απειλούν το περιβάλλον, τη γη και την παραγωγή μας και εκτοξεύουν το ενεργειακό κόστος.

Αποφασίστηκε να ενταχθούν στις διεκδικήσεις αιτήματα για τα παραπάνω όπως:
• Να αντιμετωπίσει το κράτος, με δική του ευθύνη, τα προβλήματα που το ίδιο δημιούργησε με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, με άρση των διεκδικήσεων του, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
• Να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία με τις απαραίτητες προσλήψεις, προμήθεια φαρμάκων και έκτακτη χρηματοδότηση το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλη την Κρήτη. Και επιτέλους να υπάρξει μέριμνα για ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλή εφαρμογή ενιαίο πανελλαδικά προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών και εργολαβίες, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
• Λέμε όχι στις γιγάντιες επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων από ΑΠΕ, υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ηλιοθερμικούς σταθμούς, μονάδες αποθήκευσης, συνολικά των ενεργειακών μονοπωλίων που στοχοποιούν τον τόπο μας μετατρέποντας μας σε μία «μπαταρία» για την εξασφάλιση του κέρδους τους.
• Την άμεση εξασφάλιση φτηνού και επαρκούς σε ποσότητα αρδεύσιμου νερού, για την πλήρη άρδευση των καλλιεργειών της Κρήτης, και των αναγκών των κτηνοτρόφων.

Τέλος συμφωνήθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε νομό, προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί και να εξασφαλιστεί μαζική συμμετοχή.

Προηγούμενο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά με άλμα στα 5,92μ στο Diamond League της Ντόχα

Επόμενο

Κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης: Οι διάλογοι «φωτιά», οι πολυτελείς διακοπές και τα ακριβά αυτοκίνητα

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα