Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Τέτοιες πλημμύρες μόνο στη Νέα Ορλεάνη από την τηλεόραση» – Διασώστες μιλούν για τη Θεσσαλία

Πρέπει να διαβάσετε

Για τα όσα τραγικά είδαν και βίωσαν μίλησαν στο protothema.gr δύο μέλη – εθελοντές των Επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων, που βρέθηκαν στις προηγούμενες ημέρες στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, αναζητώντας να διασώσουν ανθρώπους και ζώα. Ο Νίκος Δημητρίου, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες, αποτελεί μέλος της ομάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχει πάρει μέρος σε όλες τις αποστολές στην Ελλάδα, ενώ βρέθηκε στις αρχές του χρόνου και στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Όπως περιγράφει, στην Θεσσαλία έφθασαν βράδυ και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ξεκίνησαν για να βρουν επιζώντες. «Απόλυτο σκοτάδι, μια εικόνα μουγκή θα έλεγα, νερό παντού και ησυχία. Βάλαμε τέσσερις φουσκωτές βάρκες, τις εξοπλίσαμε και ριχτήκαμε κατευθείαν στο επιχειρησιακό κομμάτι. Αυτά που έβλεπα δεν τα είχα ξαναδεί ποτέ. Μονάχα στην τηλεόραση θυμάμαι από πλημμύρες στην Νέα Ορλεάνη, στην Αμερική. Μια απέραντη λίμνη, μια λιμνοθάλασσα, σκοτάδι και ηρεμία».

EPOMEA_6

 

Η ομάδα του κ. Δημητρίου διέσωσε 6 ηλικιωμένους και όπως λέει ήταν άτομα που είχαν ανέβει στον δεύτερο όροφο του σπιτιού τους και περίμεναν υπομονετικά να τους εντοπίσει κάποιος και να τους σώσει. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε έξι ηλικιωμένους που είχαν ανέβει στον δεύτερο όροφο, τους σώσαμε, αλλά αυτό που έβλεπα ήταν άνθρωποι που δεν ήθελαν να αφήσουν το σπίτι τους. Αυτές οι εικόνες ήταν πολύ δύσκολες, να προσπαθείς να σώσεις από το νερό εγκλωβισμένους και εκείνοι να μην θέλουν να αφήσουν το βιος τους. Πολλά συναισθήματα εκείνη την ώρα, αλλά δεν πρέπει να σε κυριεύσουν… ακόμη και αν βλέπεις τους ανθρώπους να λυγίζουν, εσύ πρέπει να τους σώσεις».

EPOMEA_4

«Εκεί είχαμε πολλά πλημμυρισμένα σπίτια. Και πήγαμε για άντληση. Αλλά και εκεί έβλεπες οικογένειες με μικρά παιδιά να μας εκλιπαρούν να σώσουμε τα σπίτια τους» είπε ο κ. Δημητρίου για τις επιχειρήσεις στη Λάρισα.

Συγκλονιστικά είναι και όλα όσα είδε η Δήμητρα Παπαδήμου, εθελόντρια και μέλος των Επίλεκτων Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών, η οποία βρέθηκε με τους πλημμυροπαθείς από το χωριό Κοσκινάς Καρδίτσας. «Η ομάδα που ήμουν έφθασε βράδυ και μετά από συνεννόηση με την πυροσβεστική πήγαμε στο Ψαθοχώρι όπου εκεί έφεραν τους πρώτους διασωθέντες από το χωριό Κοσκινά, το οποίο είχε πλημμυρίσει όλο. Ήταν άνθρωποι ηλικιωμένοι μέσα στα χαμένα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μάθουν για τους δικούς τους, αν είχαν σωθεί όλοι. Και φυσικά εκείνο που ήθελαν ήταν να πάνε κάπου που θα ήταν ασφαλείς».

dhmhtra_papadimou
Η Δήμητρα Παπαδήμου

Όπως εξηγεί η κα Παπαδήμου κανείς από την ομάδα δεν ήξερε τι θα αντιμετωπίσει και οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν πρωτόγνωρες. «Όταν φθάσαμε ήταν νύχτα και δεν είχαμε πλήρη εικόνα. Με τους φακούς βλέπαμε μόνο νερό. Όσοι είχαν απεγκλωβιστεί τους παρείχαμε υγειονομική φροντίδα όσο μπορούσαμε και τους πηγαίναμε εκεί που μας είχαν υποδείξει οι αρχές».

ΕΠΟΜΕΑ_1

Όπως λέει η κα Παπαδήμου οι άνθρωποι που είχαν απεγκλωβιστεί ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι βρίσκονταν στα χαμένα: «Σε κοιτούσαν στα μάτια και περίμεναν να τους πούμε τι θα γίνει. Αλλά και εμείς δεν μπορούσαμε να τους πούμε κάτι για να τους καθησυχάσουμε. Δεν μπορούσαμε να τους πουμε ότι αύριο θα είναι όλα εντάξει, γιατί η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη. Και αυτό ήταν το λυπηρό, ότι δεν μπορούσαμε να τους ηρεμήσουμε».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα