Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Taste Atlas: «Επανόρθωσε» τις σχέσεις του με την Ελλάδα στη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες – Ντάκος και χωριάτικη στην κορυφή

Πρέπει να διαβάσετε

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, το Taste Atlas έβγαλε τη λίστα με τα καλύτερα street food του κόσμου και εκεί τόσο ο γύρος, όσο και το σουβλάκι είχαν… καταποντιστεί. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την όποια δυσαρέσκειά τους στη γνωστή σελίδα που ασχολείται με το φαγητό με σχόλια στα social media.

 

Έτσι, το Taste Atlas με την τελευταία του λίστα θέλησε να επανορθώσει κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις του με το ελληνικό κοινό, που δεν είναι και αμελητέο.

 

Συγκεκριμένα, η τελευταία λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas έχει να κάνει με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και η ελληνική σημαία πρωταγωνιστεί στην κορυφή αφού καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις. Ο Ντάκος δεν έχει κανέναν ανταγωνισμό αφού θεωρείται η κορυφαία σαλάτα στον κόσμο και πώς αλλιώς άλλωστε;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)

«Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», είναι η λιτή περιγραφή από το Taste Atlas για την λαχταριστή σαλάτα από την Κρήτη.

Στην δεύτερη θέση πίσω από τον Ντάκο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ο λόγος για την χωριάτικη σαλάτα, ή όπως την ξέρουν οι τουρίστες «greek salad». To Taste Atlas γράφει: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).

Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».

Ακόμα δύο ελληνικές συμμετοχές θα βρει κανείς στις 50 καλύτερες σαλάτες της λίστας του Taste Atlas. Στην 28η θέση θα συναντήσει κανείς τα χόρτα. «Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βρασμένα, τα οποία περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο», γράφεται.

Ενώ στην 40η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα με την γνωστή σελίδα να αναφέρει: «είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Διάφορες προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».

Οι σαλάτες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του Taste Atlas

Εκτός από τον ντάκο και την χωριάτικη σαλάτα, στην πρώτη πεντάδα υπάρχουν πιάτα από Τυνησία, Ιταλία και Λίβανο.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η σαλάτα χούρια με καταγωγή από την Τυνησία. «Φτιάχνεται με καρότα, σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο, κύμινο και αλάτι. Η σαλάτα είναι φθηνή και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Τα καρότα πρέπει να βράσουν και στη συνέχεια να λιώσουν ελαφρά σε πουρέ. Ο πουρές στη συνέχεια συνδυάζεται με όλα τα άλλα συστατικά και η σαλάτα συνήθως γαρνίρεται με ψιλοκομμένο μαϊντανό στην κορυφή. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε σκληρά βρασμένα αυγά, ελιές, θρυμματισμένη φέτα ή κόλιανδρο στη σαλάτα, η οποία συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό».

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ιταλική σαλάτα caprese, που αποτελεί ωδή στη νοστιμιά της απλότητας. «Τίποτα δεν ενσαρκώνει την ουσία του καλοκαιριού στη νότια Ιταλία όσο τα ζωηρά χρώματα της γευστικής Caprese, ενός πραγματικού κλασικού πιάτου της ναπολιτάνικης κουζίνας. Ο τέλειος συνδυασμός ώριμων, ηλιοκαμένων ντοματών, κρεμώδους μοτσαρέλας και φρέσκου βασιλικού.  Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πρακτική, η αυθεντική συνταγή της σαλάτας Caprese δεν απαιτεί μπαλσάμικο ή οποιοδήποτε άλλο είδος ξύδι».

Την πεντάδα συμπληρώνει η σαλάτα Fattoush από την Τυνησία. «Είναι μια απλή σαλάτα που φτιάχνεται με παραδοσιακή πίτα ως βάση πάνω στην οποία χτίζονται τα υπόλοιπα υλικά. Η πίτα σχίζεται ή κόβεται σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και στη συνέχεια φουρνίζεται, ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με μια ποικιλία λαχανικών, όπως μαρούλι, ραπανάκι, τραγανά αγγούρια, ντοματίνια ή κανονικές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο. Όλα τα συστατικά ψιλοκόβονται και αναμειγνύονται με μια γενναιόδωρη ποσότητα βοτάνων, συνήθως δυόσμο και μαϊντανό. Το βασικό συστατικό, δίπλα στο τραγανό ψωμί πίτα, είναι το σουμάκ».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα