Το μνημειακό συγκρότημα των Νεωρίων, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, αποκαλύπτεται στο κοινό μέσα από την έκθεση που θα φιλοξενήσει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο IntelligensHistorica και περιλαμβάνει για τις προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των ενετικών νεωρίων στο Ηράκλειο.
Τη νέα μορφή των Νεωρίων, μέσα από τα ξύλινα μοντέλα της έκθεσης, αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά, τις κατευθύνσεις και τη φυσιογνωμία του μνημείου, έχει αποκαλύψει το Creta24.gr.

Η μελέτη που συνέταξε η ομάδα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Σκουτέλη αποτελεί μία ενιαία στρατηγική ανάδειξης και αναβάθμισης τόσο του ανατολικού όσο και του δυτικού τμήματος των Νεωρίων του Ηρακλείου.

Πρόκειται για εμβληματικές παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου και θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την επανάχρηση του μνημειακού συγκροτήματος μαζί με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας ισχυρός μνημειακός “πόλος” που θα συνδέει το ενετικό λιμάνι, το φρούριο του Κούλε και τα Νεώρια.

Από τη Βενετία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Η έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο IntelligensHistorica εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 19η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia, με θέμα: Intelligens.Natural.Artificial.Collective με επιμελητή τον Carlo Ratti, που πραγματοποιήθηκε στους κήπους της Biennale και στο νεώριο της Βενετίας από 10 Μαΐου έως 23 Νοεμβρίου 2025.
‘Όπως επισημαίνεται, “η θεματική της νοημοσύνης Intelligens που σχετίζεται με τη φύση, το ανθρωπογενές περιβάλλον και την κοινωνία, αναπτύσσεται στο ελληνικό περίπτερο ως αναφορά στη μεθοδολογία προσέγγισης των δίδυμων μελετών επανάχρησης των συγκροτημάτων των βενετσιάνικων νεωρίων στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Τονίζεται η εντρύφηση στα υφιστάμενα δεδομένα του χώρου και η συμβολή των άλλων επιστημών και της κοινωνίας στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των ιστορικών κτηρίων στη σύγχρονη ζωή”.



