Συρίγος: Μεταξύ 30 και 60 ετών αυτοί που νοσούν στη χώρα μας – Δύσκολες οι επόμενες 3-4 εβδομάδες

Πρέπει να διαβάσετε

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού τις επόμενες μέρες θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως κάνει ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε μπροστά μας 3 με 4 δύσκολες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού ο Καθηγητής Παθολογίας- Ογκολογίας που βρίσκεται στην «πρώτη» γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού εξηγεί στο iefimerida.gr ότι η πανδημία έχει αλλάξει μορφή τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνιολογικό επίπεδο.

Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές αλλά και εμφανώς πιο νοσογόνες
«Οι μεταλλάξεις έχουν αλλάξει τη φυσική πορεία του νοσήματος. Στην Αττική πάνω από το 85% υπολογίζεται ότι επικρατεί ο βρετανικός τύπος της μετάλλαξης. Ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο εύκολα μεταδοτικός αλλά –δυστυχώς- και πιο νοσογόνος που σημαίνει ότι δημιουργεί πιο βαριά κλινική εικόνα», τονίζει ο κ. Συρίγος και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη νοσηλεία, μένουν λιγότερο στο σπίτι και μπαίνουν πιο νωρίς στο νοσοκομείο. Η νόσηση και το βλέπουμε καθημερινά είναι σαφώς βαρύτερη. Τα συμπτώματα της Covid-19 μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και τη δεύτερη μέρα, ενώ παλιά αργούσαν».

Μεταξύ 30 και 60 ετών οι πολίτες που κυρίως νοσούν στη χώρα μας

Σύμφωνα με τον Καθηγητή στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» έχει αλλάξει το προφίλ των ασθενών που προσέρχονται για νοσηλεία. «Οι ηλικιωμένοι προσέχουν πολύ περισσότερο. Οι άνω των 75 ετών έχουν εμβολιαστεί, έστω και με την πρώτη δόση, και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο όπως παλιά. Η ηλικιακή ομάδα που κυρίως νοσεί και εκτίθεται στον κορωνοιό είναι μεταξύ 30-60 ετών».

Ο κ. Συρίγος αναφέρεται και στα λίγα και μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που ενώ εμβολιάστηκαν νόσησαν από την Covid-19, λέγοντας ότι «τα περιστατικά αυτά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι πέρασαν τη νόσο σε ελαφρά μορφή. Το εμβόλιο μπορεί να μην προστατεύει 100% από τη νόσηση, προστατεύει όμως 100% από τη βαριά θανατηφόρα μορφή της νόσου».

Θα «εκτιναχθούν» στο μέλλον οι θάνατοι καρκινοπαθών ασθενών από τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου λόγω πανδημίας

Σχετικά με την αναστάτωση που έχει επιφέρει η πανδημία στη θεραπεία άλλων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος κ.α., ο Καθηγητής Παθολογίας ξεκαθαρίζει ότι γίνονται προσπάθειες στον δημόσιο τομέα τα αναγκαία και τα επείγοντα περιστατικά να αντιμετωπίζονται στην ώρα τους.

«Παρ’ όλα αυτά ένας μεγάλος αριθμός ασθενών αυτοπεριορίζονται μόνοι τους και δε δέχονται να κάνουν εξετάσεις ή επεμβάσεις ή ενδοσκοπήσεις γιατί φοβούνται παρ΄ όλο που στα νοσοκομεία λαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό μέτρα προστασίας. Η πρόβλεψη στις ΗΠΑ είναι ότι οι θάνατοι από καρκίνο την επόμενη 10ετία, στις πιο συχνές μορφές, θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση λόγω της πανδημίας. Η διεθνής βιβλιογραφία έχει ονομάσει ήδη αυτούς τους ασθενείς «παράπλευρη» απώλεια. Η έλλειψη εκπαίδευσης και ο φόβος των ασθενών αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως επείγουσες ιατρικές πράξεις για τις οποίες δεν μπορούμε να περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία. Ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού, του παχέως εντέρου ή του πνεύμονα αν χειρουργηθεί άμεσα θα γίνει καλά, αν όχι θα πεθάνει μέσα στην επόμενη 10ετία.», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα