Στόλτενμπεργκ: Έκκληση στην Νότια Κορέα να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Νότια Κορέα τη Δευτέρα (30/1), έκανε έκκληση στη χώρα να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Επί της ουσίας, ο Γ.Γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας ζητά από τη Νότια Κορέα να ακολουθήσει το παράδειγμα μιας σειράς άλλων κρατών και να στείλει στρατιωτική ή και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, η Σεούλ αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Ασία, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ιαπωνία, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με φόντο την έντασης των διενέξεων με την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο μελετών στη Σεούλ, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αποστολή αμυντικής στρατιωτικής βοήθειας από τη Νότια Κορέα στην Ουκρανία, αλλά παρότρυνε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, επικαλούμενος την «επείγουσα ανάγκη» του ουκρανικού στρατού για πυρομαχικά.

«Καλώ τη Δημοκρατία της Κορέας να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για απόφαση που καλείστε να πάρετε εσείς, όμως θα πω ότι αρκετοί σύμμαχοι στο NATO που είχαν πολιτική να μην εξαγάγουν ποτέ όπλα σε εμπόλεμα κράτη άλλαξαν την πολιτική τους πλέον», πρόσθεσε.

Στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, ο γενικός γραμματέας του NATO τόνισε ότι όλες οι περιοχές του κόσμου συνδέονται και ότι η συμμαχία θέλει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, διευρύνοντας τις εταιρικές σχέσεις της στην Ασία.

Η Σεούλ υπέγραψε συμφωνίες για την πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και άλλων όπλων στον στρατό της Πολωνίας αφού ξέσπασε η σύρραξη στην Ουκρανία, όμως ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ επαναλαμβάνει συχνά πως η νομοθεσία στη χώρα του δεν επιτρέπει την παράδοση οπλισμού και πυρομαχικών σε εμπόλεμα κράτη και άρα είναι εξ ορισμού αδύνατη η προσφορά θανατηφόρων στρατιωτικών ειδών.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αντέτεινε πως χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία εφάρμοζαν παρόμοιες πολιτικές, όμως τις άλλαξαν.

Ο επικεφαλής του NATO χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» να αποτραπεί η επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά για να μη σταλεί «λάθος» μήνυμα σε «αυταρχικούς» ηγέτες, αναφερόμενος στην Κίνα, πως μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν διά της βίας.

Αντιδράσεις στην επίσκεψη από Βόρεια Κορέα

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ, η Βόρεια Κορέα έκανε λόγο για «πρελούδιο σύγκρουσης και πολέμου», κατηγορώντας τον γενικό γραμματέα του NATO πως «φέρνει τα μαύρα σύννεφα του «νέου ψυχρού πολέμου» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Παρότι η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται αντίπαλος του NATO, ανέβηκε «πολύ ψηλότερα» στην ατζέντα της συμμαχίας, υπογράμμισε ακόμη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι η Σεούλ τοποθέτησε διπλωματική αποστολή στην έδρα του NATO, υποσχόμενη ότι η διμερής συνεργασία θα αυξηθεί σε διάφορα πεδία.

Αργότερα τη Δευτέρα (30/1), αναμένεται επίσης στη Σεούλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα