Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
24.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ: Τραγικές οι ελλείψεις τραυματιοφορέων

Πρέπει να διαβάσετε

Σοβαρές ελλείψεις τραυματιοφορέων καταγράφονται στο Παναπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένει κενό το 50% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, την ώρα που το νοσοκομείο έχει επεκταθεί και αναπτύξει νέα τμήματα από το 2012 έως σήμερα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ελλείψεων καλύπτεται από 33 συμβασιούχους τραυματιοφορείς, μέσω επικουρικών συμβάσεων και προγραμμάτων ΔΥΠΑ. Πρόκειται για εργαζόμενους που κρατούν όρθιο το νοσοκομείο, αλλά βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης εργασιακής ομηρίας και είναι διαρκώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης.
Αποτέλεσμα αυτών των εγκληματικών ελλείψεων είναι:

⦁ Καθυστερήσεις στη διακίνηση των περιστατικών, τόσο στις εισαγωγές όσο και σε χειρουργεία και εξετάσεις.
⦁ Επιδείνωση της κατάστασης με τη μεταφορά του ημερήσιου τμήματος αιματολογικών και άλλων περιστατικών στο τρίτο κτίριο, καθώς και με τη μεταφορά του ΤΕΠ.
⦁ Χρόνια καταπόνηση των εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας, της εντατικοποίησης και των αλλεπάλληλων βαρδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με παλιά και φθαρμένα μέσα: καροτσάκια με ξεφούσκωτα λάστιχα, σπασμένα φορεία, ενώ ακόμα και το σύστημα επικοινωνίας με τις κλινικές παρουσιάζει συνεχείς βλάβες. Έτσι, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με 350 κενές οργανικές θέσεις να παραμένουν ακάλυπτες.

Και όλα αυτά, ενώ οι τραυματιοφορείς και οι βοηθοί θαλάμου —όπως και το σύνολο των υγειονομικών— συνεχίζουμε να υφιστάμεθα τον διαρκή εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων, με τη μη ένταξή μας στα ΒΑΕ, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες της δουλειάς μας.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκηρύσσει 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων και στηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, την ΤΡΙΤΗ 23 Σεπτεμβρίου από τις 11πμ έως τις 3μμ, για όλους τους τραυματιοφορείς του νοσοκομείου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
⦁ Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
⦁ Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
⦁ Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
⦁ Κατάργηση της μισθολογικής αδικίας σε βάρος εργαζομένων ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας.
⦁ Ένταξη στα ΒΑΕ.
⦁ Χορήγηση νέου, σύγχρονου εξοπλισμού που να καλύπτει τις ανάγκες ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς το τίμημα.
Με ενότητα και αγώνα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:
Αξιοπρέπεια στη δουλειά μας – Ασφάλεια για τους ασθενείς – Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα