Έως το τέλος του μήνα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τυχόν επαναφορά της επιδότησης πετρελαίου κίνησης στην αντλία ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣKAΪ 100,3, εάν ληφθεί σχετική απόφαση θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων παροχών, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι για φέτος υπάρχουν λίγα περιθώρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, το 2023 είναι η χρονιά που θέλουμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Υπογράμμισε ότι οι αγορές θα συνυπολογίσουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι στο 1,7% του ΑΕΠ ή και καλύτερο.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτογενές έλλειμμα θα μας οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα και θα ξεκλειδώσει μία άλλη οικονομική κατάσταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα προσθέσει ένα σημαντικό βαθμό σταθερότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμα ότι αυτο το μήνα θα έχουμε χαμηλότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Σχετικά με την επαναφορά της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά του ευρώ, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά το «καλάθι» του νοικοκυριού και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, ο κ. Σταϊκούτρας είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, καθώς «δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταλήξει στον καταναλωτή η μείωση».

«Δεν μπορείς να επηρεάσεις την αγορά βάζοντας πλαφόν στα προϊόντα. Το πλαφόν επηρεάζει την δυναμική της αγοράς», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής και το αίτημα και της Ελλάδας για ορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, ο Υπ. Οικονομικών είπε πως «το πλαφόν που ορθώς υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός είναι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην ρίζα του».