Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
28.8 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο: Τουρκικές προκλήσεις, κίνδυνος λαϊκισμού, η νέα Ελλάδα, τι θα πει

Πρέπει να διαβάσετε

Για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κάδρο και οι προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η συζήτηση που θα ακολουθήσει αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό άρωμα καθώς θα απευθύνουν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό οι Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης.  (11.30π.μ.),

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρούσα συγκυρία,  έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία. Στην καρδιά της Ευρώπης, ενώπιων των εκλεγμένων εκπροσώπων των 27 κρατών μελών, θα του δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και ταυτόχρονα να αναδείξει τον ρόλο της χώρας στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο και την ευρύτερη περιοχή. 

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι και ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Ένα θέμα που αγγίζει οριζόντια όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι το κόστος ενέργειας και οι επιπτώσεις στους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, με την Ελλάδα να έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις στο ανώτατο επίπεδο, όπως η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου και το πλαφόν στην χονδρική τιμή του. 

Η ομιλία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπνέεται από ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και γυρίζει σελίδα. Μετά από περιπέτειες και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ελληνική κοινωνία, η χώρα βαδίζει στο μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και τις απανωτές κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, αναμένεται να αναφέρει. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην ασφάλεια και την σταθερότητα που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την συνέχιση αυτής της πορείας, ώστε να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν πολύ ακριβά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο του λαϊκισμού που είναι πάντα παρόν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης.

Ειδική αναφορά θα κάνει στις γεωπολιτικής εξελίξεις και προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ενέργειες που αποτελούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης και επιβουλεύονται την ειρήνη, φωτογραφίζοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίοι θα του απευθύνουν ερωτήσεις. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό χρώμα, αλλά και χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου διότι ερωτήσεις θα απευθύνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίστοιχα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και εντάσσεται στην πρωτοβουλία της κ. Μέτσολα για μια σειρά ομιλιών με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη». Η σειρά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα