Αναβλήθηκε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά

Αναβολή πήρε η δίκη για την υπόθεση πλημμεληματικών παραβάσεων που έχουν προκύψει σχετικά με τη λειτουργία του γηροκομείου στα Χανιά, η οποία αναμενόταν να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, η δίκη πήρε αναβολή για τις 17 Μαρτίου 2023.

Κατηγορούμενοι από την Περιφέρεια Κρήτης είναι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και επτά υπάλληλοι.

Όσον αφορά στον νυν αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, ο οποίος αρχικά ήταν ανάμεσα στους κατηγορουμένους, απαλλάχθηκε με βούλευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μετά από προσφυγή του στον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί κατηγορούμενος στην υπόθεση αφού ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε την αναίρεση της απαλλαγής του με βούλευμα.

Οι ιδιοκτήτριες της μονάδας, καθώς και ο γενικός γιατρός έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και εργαζόμενοι της δομής. 

Σε δηλώσεις της, η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας παθόντων Μαρία Παπαδάκη ανέφερε πως η δίκη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος αναβολής που υπέβαλλαν οι κατηγορούμενοι για κωλύματα στο πρόσωπο των συνηγόρων, όμως αίτημα αναβολής υπέβαλε και η ίδια, διότι η συγκεκριμένη ποινική δίωξη είχε ασκηθεί και κατά του νυν Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή.

«Εκδόθηκε όμως κατά πλειοψηφία απαλλακτικό βούλευμα σχετικά με εκείνον οπότε σήμερα δεν ήταν κατηγορούμενος. Όμως στο μεσοδιάστημα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του σχετικού με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Η δική μας πλευρά ζήτησε αναβολή, προκειμένου να γίνει η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την αίτηση αναίρεσης και να είναι στη θέση του κατηγορούμενου εφόσον ευδοκιμήσει η αίτηση αναίρεσης» τόνισε η κα. Παπαδάκη.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ίδια, η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την επίσκεψη της στα Χανιά το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’Αρωγή» δήλωσε πως: «Με αφορμή την υπόθεση της συγκεκριμένης Μ.Φ.Η. το υπουργείο Εργασίας αυστηροποίησε τη νομοθεσία και μας είπε ότι ακόμη και σήμερα αν κάποιος είναι κατηγορούμενος δεν μπορεί να εργάζεται σε Μ.Φ.Η. όπως οι ίδιοι διασφάλισαν. Δεν χρειάζεται δηλαδή να έχεις καταδικαστεί, ούτε να έχει απαγγελθεί κατηγορία. 6 από τους σημερινούς κατηγορούμενους εξακολουθούν να δουλεύουν στη συγκεκριμένη μονάδα».

Επίσης, η κα. Παπαδάκη πρόσθεσε πως: «Η κα. Μιχαηλίδου, έχει αναφέρει ότι το υπουργείο σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχει τη δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στη Διοίκηση των δομών φροντίδας και ιδρυμάτων της χώρας, όμως στην συγκεκριμένη δομή, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και οι προσωρινές κρατούμενες εξακολουθούν μέσα από την φυλακή να διοικούν την δομή χωρίς παρέμβαση του υπουργείου».

«Η δομή λειτουργεί νομιμότατα»

«Η δομή λειτουργεί νομιμότατα» τόνισε στον αντίποδα, ο συνήγορος υπεράσπισης της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου Νίκος Ρουσόπουλος ενώ πρόσθεσε πως: «Έχουν υποβληθεί μηνύσεις από την πλευρά των εντολέων μου, όσον αφορά μαρτυρίες και διάφορες καταστάσεις, καθώς και εναντίον θεμάτων που αφορούν την προκαταρκτική και προανάκριση και αναμένουμε τη Δικαιοσύνη».

Επεσήμανε δε, πως: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει ακόμη ένα πρωτοφανές καθώς τα πλημμελήματα είναι προϋπόθεση του κακουργήματος. Οπότε το λογικό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η διαδικασία για το κακούργημα και ύστερα να εξετάσουμε τα πλημμελήματα».

Έγγραφο – φωτιά «καίει» την Περιφέρεια για την μεταφορά ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Χανίων

Έγγραφο «φωτιά» που είχε φέρει στο φως το Creta24, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της κας. Μαρίας Παπαδάκη, δικηγόρου των παθόντων του γηροκομείου στα Χανιά. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη η Περιφέρεια Κρήτης, προτείνει οι ηλικιωμένοι από το «Ορφανουδάκειο» γηροκομείο της Ιεράπετρας, του οποίου η λειτουργία αναμένεται να ανασταλεί ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, επειδή δεν τηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να μεταφερθούν στο γηροκομείο των Χανίων.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, η Περιφέρεια Κρήτης απέστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για τη μεταστέγαση ηλικιωμένων από την Μονάδα Φροντίδας στην Ιεράπετρα και ανάμεσά τους βρίσκεται και το γηροκομείο στα Χανιά, του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι προσωρινά κρατούμενοι για 38 ανθρωποκτονίες και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνουν και τα σχετικά έγγραφα που εξασφάλισε το Creta24. Το γηροκομείο των Χανίων βρίσκεται στη λίστα, με τη νέα του ονομασία:

Μιλώντας στο Creta24, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης, διέψευσε τις καταγγελίες της κας. Παπαδάκη, ενώ ανέφερε πως «η ιδιωτική δομή έχει μετονομαστεί, λειτουργεί νομίμως με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και ελέγχεται καθημερινά από τον κοινωνικό σύμβουλο». 

Τα έγγραφα που παρουσιάζονται πάντως, δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Επιτροπάκη.

«Είναι καθαρό πρόσχημα η αδυναμία μετακίνησης των ηλικιωμένων κάπου άλλου, γιατί ως γνωστόν πριν από λίγες ημέρες, ετέθη ζήτημα σφράγισης του γηροκομείου της Ιεράπετρας και αμέσως η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για την μεταστέγαση ηλικιωμένων με αναφορά συγκεκριμένων κλινών που διαθέτει η κάθε μονάδα, στις οποίες συμπεριέλαβε και το γηροκομείο στα Χανιά. Επομένως δυνατότητα μεταστέγασης υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα