Καταγγελία «βόμβα»: Η Περιφέρεια προτείνει οι ηλικιωμένοι από την Ιεράπετρα να μεταφερθούν στο γηροκομείο των Χανίων!

Πρέπει να διαβάσετε

Σε καταγγελίες που προκαλούν έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για την στάση της Περιφέρειας Κρήτης στην σοκαριστική υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, προχώρησε η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας των παθόντων Μαρία Παπαδάκη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης, προτείνει οι ηλικιωμένοι από το «Ορφανουδάκειο» γηροκομείο της Ιεράπετρας, του οποίου η λειτουργία αναμένεται να ανασταλεί ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, επειδή δεν τηρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να μεταφερθούν στο γηροκομείο των Χανίων.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, η Περιφέρεια Κρήτης απέστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για τη μεταστέγαση ηλικιωμένων από την Μονάδα Φροντίδας στην Ιεράπετρα και ανάμεσά τους βρίσκεται και το γηροκομείο στα Χανιά, του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι προσωρινά κρατούμενοι για 38 ανθρωποκτονίες και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

«Είναι καθαρό πρόσχημα η αδυναμία μετακίνησης των ηλικιωμένων κάπου άλλου, γιατί ως γνωστόν πριν από λίγες ημέρες, ετέθη ζήτημα σφράγισης του γηροκομείου της Ιεράπετρας και αμέσως η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε λίστα με τις προτεινόμενες μονάδες για την μεταστέγαση ηλικιωμένων με αναφορά συγκεκριμένων κλινών που διαθέτει η κάθε μονάδα, στις οποίες συμπεριέλαβε και το γηροκομείο στα Χανιά. Επομένως δυνατότητα μεταστέγασης υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παπαδάκη.

Υπενθυμίζεται πως παρά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων και τις δικαστικές εξελίξεις, το γηροκομείο στα Χανιά εξακολουθεί να λειτουργεί, έχοντας αλλάξει ωστόσο όνομα.

12 ποινικές δικογραφίες για το γηροκομείο – Παράνομες μεταγγίσεις αίματος και συμμετοχή σε απάτες

Όπως ανέφερε η κα. Παπαδάκη, μέχρι σήμερα έχουν προκύψει τουλάχιστον 12 ποινικές δικογραφίες για τη συγκεκριμένη δομή. Μεταξύ άλλων:

-συμμετοχή σε απάτες σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ηλικιωμένων

-θυματοποίηση άλλων ατόμων που έχουν υποβάλλει νέες εγκλίσεις

-δικογραφία για παράνομες μεταγγίσεις αίματος έναντι ανταλλάγματος με φερόμενη συμμετοχή ιατρών του δημοσίου

-συγκάλυψη του σκανδάλου της ψώρας με συμμετοχή ιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

«Είναι απορίας άξιο πως η συγκεκριμένη δομή εξακολουθεί να λειτουργεί με την ευχή της Αντιπεριφέρειας Χανίων όπως και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην ιστοσελίδα του οποίου φιγουράρει μέχρι σήμερα ως μία από τις νομίμως λειτουργούσες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα», κατέληξε η κα. Παπαδάκη.

Ρουσόπουλος: Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο συνήγορος υπεράσπισης της ιδιοκτήτριας του Οίκου Ευγηρίας στα Χανιά Νίκος Ρουσσόπουλος κατέθεσε αιτήσεις στον ανακριτή, προκειμένου να λάβει τόσο τα αντίγραφα από το δειγματοληπτικό υλικό που υπάρχει από τα καταγραφικά για την καθημερινότητα της μονάδας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν τους έχουν δοθεί, όσο όμως και τα πορίσματα των ιατροδικαστών. Ζήτησε επίσης και την έκθεση που συνέταξε η Εισαγγελέας.

«Έχουμε επισημάνει και αντιφάσεις σε καταθέσεις μαρτύρων που θα επισημάνουμε και στην Εισαγγελία και στον κ. ανακριτή ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα. Καταθέσεις μαρτύρων από το προσωπικό της μονάδας που διαφοροποιήθηκαν από προγενέστερο σε μεταγενέστερο επίπεδο. Έγγραφα αποδεικνύουν μεταστροφή στις μαρτυρίες τεσσάρων μαρτύρων» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε πως έλεγχοι στην μονάδα γίνονται τακτικά, όπως γίνονταν και στο παρελθόν, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «η πραγματικότητα είναι διαφορετική εκεί σε σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε».

Στις 18 Νοεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων θα εκδικαστεί η υπόθεση πλημμεληματικών παραβάσεων που έχουν προκύψει σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα