Σχολικός εκφοβισμός: Τα χαμηλότερα ποσοστά σε επίπεδο χώρας έχει η Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας ακόμη διαπληκτισμός μεταξύ μαθητών, που κατέληξε σε χειροδικία, ήρθε στην επιφάνεια και αφορά δύο Ηρακλειώτες μαθητές διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικών σχολείων, οι οποίοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

Ο μεγαλύτερος μαθητής χτύπησε τον μικρότερο, ο οποίος είναι στο φάσμα του αυτισμού κι επενέβησαν οι καθηγητές. Τα παιδιά ενδέχεται να μη γνωρίζονταν” ανέφερε στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο Διευθυντής Β’Θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Αντώνης Φουντουλάκης.

Ευτυχώς δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία. “Έγινε παρέμβαση από το σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης στο σχολείο, ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα προς το μαθητή που χειροδίκησε και καταβλήθηκε προσπάθεια να μη δοθεί συνέχεια.”

Ο σχολικός εκφοβισμός στην Ελλάδα

Βάσει έρευνας του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου και της Ειρήνης Λεριού, για το σχολικό έτος 2022-2023, 1 στα 3 παιδιά σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό, με την Κρήτη να κατατάσσεται στην τελευταία θέση ως προς τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού, με 23% και την αρνητική πρώτη θέση να κατέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 48,8%. Περίπου 1 στα 2 παιδιά δέχεται σχολικό εκφοβισμό και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

“Το ποσοστό της Κρήτης δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται μέσω των απαντήσεων των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση ενός ενωτικού κλίματος μεταξύ των παιδιών, τα ενημερώνουν για το bullying, με το παρελθόν του νησιού να έχει παίξει σίγουρα ρόλο στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος” σχολίασε στην Αντιγόνη Ανδρεάκη η Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας του Χαμόγελου του Παιδιού, Ειρήνη Λεριού.

Όπως τονίζει η έκθεση, ο σχολικός εκφοβισμός έχει τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται: την εθνικότητα, το φύλο (κορίτσια) και τη φτώχεια. Επίσης, τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι εκείνα που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2022 δεχόταν 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056, για ψυχολογική υποστήριξη αναορικά με φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα