Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαλμονέλα: Σε ποια τρόφιμα εντοπίζεται – Πώς μπορείτε να προστατευτείτε αποτελεσματικά

Πρέπει να διαβάσετε

Η σαλμονέλα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων. Είναι η κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα τρόφιμα στα οποία εντοπίζεται συχνότερα η σαλμονέλα αλλά και κάποιες χρήσιμες συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για την ασφαλή κατανάλωση τους.

Σε ποια τρόφιμα εντοπίζεται η σαλμονέλα

  • Ωμά αυγά: Τα αυγά είναι μια συχνή πηγή σαλμονέλας, καθώς το βακτήριο μπορεί να βρίσκεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του τσόφλιου. Η χρήση ωμών αυγών ως συστατικό ή ως γλάσο σε συνταγές για γλυκά είναι επίσης επικίνδυνη.
  • Πουλερικά: Η σαλμονέλα εντοπίζεται στο κρέας των πουλερικών και μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του μαγειρέματος.
  • Κόκκινο κρέας – θαλασσινά: Όταν δεν μαγειρεύονται σωστά
  • Γάλα και γαλακτοκομικά: Ειδικά στο μη παστεριωμένο γάλα
  • Φρούτα και λαχανικά: Όταν δεν έχουν πλυθεί σωστά.
  • Μολυσμένο νερό (Ακατέργαστο)

Συμβουλές προστασίας

  • Πλένουμε τα χέρια πριν από το χειρισμό των τροφίμων και κατά την προετοιμασία των γευμάτων μας καθώς και μετά από χρήση της τουαλέτας, την επαφή με τα ζώα κ.λπ.
  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία των τροφίμων.
  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων:
  • Διαχωρίζουμε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και σανίδες κοπής για τον χειρισμό ωμού κρέατος.
  • Διαχωρίζουμε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα.
  • Δεν αφήνουμε τα τρόφιμα έξω από το ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Μαγειρεύουμε καλά το κρέας και τα παρασκευάσματα κρέατος προσέχοντας τις ενδείξεις που αναφέρονται στην ετικέτα του προϊόντος. Το καλό μαγείρεμα εξαλείφει τον κίνδυνο της σαλμονέλας, όταν προσέχουμε να μην υπάρξει διασταυρούμενη επιμόλυνση ωμού και μαγειρεμένου τροφίμου.
  • Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε πιάτα με ωμά αυγά.
  • Αποφεύγουμε το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με νωπό γάλα.
Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα