Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών ζητά ο Χ. Μαμουλάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών από την πλευρά της Πολιτείας με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών στο πνεύμα και της στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια, ζητάει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Τομεαρχών Αλέξη Χαρίτση και Σωκράτη Φάμελλου και 31 ακόμη Βουλευτών.

 

«Η τροποποίηση της στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022, προφανώς εντάσσεται στην επίσπευση των πρωτοβουλιών για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ειδίκευση στους αντίστοιχους κλάδους, ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας ώστε να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία, καθώς και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα αξιοποιηθούν ειδικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της παραγωγής εξαρτημάτων για φωτοβολταϊκά πάρκα.».

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Ευρωπαϊκή «Στρατηγική της Ε.Ε. για την ηλιακή ενέργεια» αποσκοπεί στο να έχουν χωροτηθεί στην Ε.Ε. μέχρι το 2025 320 GW φωτοβολταϊκών ενώ ο αντίστοιχος στόχος μέχρι το 2030 αγγίζει τα 600 GW. 1 από τις 4 κατευθύνσεις της εν λόγω στρατηγικής περιλαμβάνει και αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί την «Ενωσιακή Συμμαχία για τον κλάδο των ηλιακών φωτοβολταϊκών» δηλαδή την προσπάθεια κινητοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών ώστε η αναμενόμενη εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών να γίνει με τρόπο ευνοϊκό προς την εγχώρια μεταποιητική βάση και προς ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με ειδίκευση στους αντίστοιχους κλάδους. Με την εν λόγω πρωτοβουλία, η Επιτροπή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων από διαταραχές στις διεθνείς αλυσίδες αξίας στον τομέα των Φ/Β μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας ώστε μέρος της παραγωγής εξαρτημάτων απαραίτητα για την δημιουργία νέων Φ/Β εγκαταστάσεων να γίνονται σε χώρες εντός της ΕΕ.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα