Πρωτοβουλία του Γ. Ταταράκη για την ένταξη περιοχών του Δ. Αγίου Βασιλείου στο δίκτυο των αποθεμάτων βιόσφαιρας της Unesco

Η πρόταση αφορά μια περιοχή με ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με επίκεντρο το σύμπλεγμα Γιούς Κάμπος – Κάτω Μυξόρουμμα- Φρατιανό Φαράγγι- Κουρταλιώτικο Φαράγγι - Φοικόδασος - Ιερά Μονή Πρέβελη

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, με στόχο την ένταξη ευρύτερης περιοχής του Δήμου στο διεθνές πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man and the Biosphere – MAB) της UNESCO.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ/UNESCO («Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»), καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε ότι η ένταξη σημαντικής περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO αποτελεί έναν απολύτως εφικτό στόχο, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο περιοχών υψηλής οικολογικής και πολιτιστικής αξίας, όπου προωθείται η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύονται δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τοπικής ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Η πρόταση αφορά μια περιοχή με ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με επίκεντρο το σύμπλεγμα Γιούς Κάμπος – Κάτω Μυξόρουμμα- Φρατιανό Φαράγγι- Κουρταλιώτικο Φαράγγι – Φοικόδασος – Ιερά Μονή Πρέβελη. Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή των οικισμών: Σπήλι, Δαριβιανά, Μυξορρούμα, Φρατί, Κοξαρέ και Ασώματο, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της περιοχής.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και η προετοιμασία του σχετικού φακέλου, οι οποίες θα αποτυπώσουν τα φυσικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής της στο διεθνές δίκτυο της UNESCO.

Η δράση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Αγίου Βασιλείου για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου, αλλά και για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

Προηγούμενο

Έξαρση ιλαράς με 6.000 κρούσματα σε ένα χρόνο στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Επόμενο

12 νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στα Χανιά: Τι λέει ο Χρήστος Ράμος και η μητέρα του Αλέξη: «Υπάρχει μια πληροφορία για ένα κοντινό χωριό…»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Αλέξη Τσικόπουλου, με τη συνδρομή εθελοντικών ομάδων και…
Περισσότερα

«Οι συνάδελφοί μας που συκοφαντήθηκαν έφτασαν ένα βήμα πριν χάσουν τη ζωή τους» – Τι λένε οι αστυνομικοί για τα Βορίζια

Την οργή της εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, με αφορμή βίντεο που παρουσιάστηκαν σε μέσα ενημέρωσης…