Πως ο κορωνοϊός ενδέχεται να συνδέεται με την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με την ανησυχία να εντείνεται και στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα τρία πιθανά κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η οξεία ηπατίτιδα είναι αγνώστου αιτιολογίας και μέχρι στιγμής γίνονται υποθέσεις για το τί είναι εκείνο που μπορεί να την προκαλεί.

Μία από αυτές είναι και η άποψη που διατύπωσε Άγγλος καθηγητής παιδιατρικών λοιμώξεων, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Λοιμώξεων που γίνεται στην Αθήνα. Όπως ανέφερε ο κ. Νταλούκας, ο καθηγητής έκανε μια υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η συνύπαρξη αδενοϊού με κορωνοϊό μπορεί να ενεργοποιεί ένα «σούπερ αντιγόνο», το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυτή τη σπάνια επιπλοκή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Άγγλο καθηγητή, πρόκειται για έναν αυτοάνοσο παράγοντα ο οποίος έχει φλεγμονώδη δράση και «επιτίθεται» εναντίον των κυττάρων του ήπατος. «Μάλλον κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει γιατί εξηγούνται έτσι πολλά πράγματα. Όμως και αυτή είναι μια υπόθεση, η οποία στηρίχθηκε επιστημονικά, όπως υπάρχουν και άλλες υποθέσεις. Επίσημα και τυπικά παραμένει αγνώστου αιτιολογίας», ανέφερε ο κ. Νταλούκας.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να λείπε από τη μέση ο κορωνοϊός, δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του φαινομένου σε παιδιά μικρής ηλικίας», σημείωσε ο κ. Νταλούκας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα