Πως η επεμβατική καρδιολογία μείωσε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα

Πρέπει να διαβάσετε

Όλες οι εξελίξεις στην επεμβατική καρδιολογία τέθηκαν επί τάπητος στο τριήμερο 1ο Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο. Έγιναν 350 εγγραφές και παρακολούθησαν διαδικτυακά περίπου 400 επεμβατικοί καρδιολόγοι.

«Όταν λέμε επεμβατική καρδιολογία εννοούμε τον κλάδο αυτό της καρδιολογίας ο οποίος έχει αναλάβει το διαγνωστικό κομμάτι και το θεραπευτικό, μέσω επεμβάσεων. Επεμβάσεις οι οποίες διαφέρουν από τις κλασικές χειρουργικές, δηλαδή δε γίνονται μέσω ανοιχτής καρδιάς που λέμε, αλλά μέσω καθετήρων. Είναι μια εξειδίκευση των τελευταίων 20 ετών με ραγδαίες εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή το 80% των επεμβάσεων της καρδιάς γίνονται από τους επεμβατικούς καρδιολόγους και όχι από τους κλασικούς χειρουργούς. Εμείς διορθώνουμε τη στεφανιαία νόσο κατά μεγάλο ποσοστό, διορθώνουμε τις βαλβίδες κατά μεγάλο ποσοστό και διορθώνουμε και τις αρρυθμίες. Με την κλασική μέθοδο, υπήρχαν μεγαλύτεροι κίνδυνοι και ταλαιπωρία. Δηλαδή εμείς αυτή τη στιγμή θα διορθώσουμε με το λεγόμενο μπαλονάκι τη στεφανιαία νόσο κι ο ασθενής την επόμενη μέρα -και τώρα υπάρχει η τάση την ίδια μέρα- πάει σπίτι του. Ενώ στο κλασικό χειρουργείο γίνεται τομή, άρα ο ασθενής μένει μια εβδομάδα στο νοσοκομείο κι υπάρχει κι η μετεγχειρητική πορεία 1-2 μήνες»,  σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Κοχιαδάκης.

«Η επεμβατική καρδιολογία έχει συμβάλει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το έμφραγμα αντιμετωπίζεται επεμβατικά στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος κι έχει ελαττωθεί η ενδονοσοκομειακή θνητότητα στο 7%, όταν πριν 4-5 δεκαετίες η θνητότητα αυτή ήταν 30-40% μέσα στο νοσοκομείο» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης.

Η κρητική διατροφή βάλσαμο στην καρδιά

Σε επίπεδο χώρας, ετησίως, καταγράφονται περίπου 25.000 οξέα εμφράγματα κι οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, υπολογίζονται σε 200.000.

«Η Κρήτη ήταν λόγω διατροφής ευνοημένη την προηγούμενη 50ετία. Τώρα όμως, με την αλλαγή της διατροφής, έχουμε φτάσει το επίπεδο της υπόλοιπης Ελλάδος και της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Κοχιαδάκης.

Ιατρική ακριβείας

Το ΠΑΓΝΗ συμμετέχει στο πρόγραμμα Ιατρικής Ακριβείας για τον αιφνίδιο θάνατο και τα κληρονομικά νοσήματα. Χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος ιστορικού και γονοτυπικού ελέγχου στους ασθενείς που είχαν στην οικογένεια αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Τα αποτελέσματα από όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, αναμένονται σύντομα.

«Λειτουργούν τέτοια ιατρεία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό, στο Ιπποκράτειο και στα περισσότερα νοσοκομεία  της χώρας με πανεπιστημιακές κλινικές. Το ερώτημα είναι πως θα προληφθεί ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, ο οποίος όμως δεν οφείλεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διότι εκεί πρέπει να γίνει προσπάθεια με άλλο τρόπο για την πρόληψη, αφού αφορά άτομα άνω των 40 ετών. Αυτά τα κέντρα αφορούν κυρίως κληρονομικές παθήσεις σε μικρότερες ηλικίες. Είναι κάποιες ειδικές παθήσεις που γίνεται σήμερα μια προσπάθεια ελέγχου και πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανακάκης.

Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Κοχιαδάκης:

Στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα μίλησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα