Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Έρχεται το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Πρέπει να διαβάσετε

Το Σάββατο 9/8 είναι η μεγαλύτερη Πανσέληνος του χρόνου

 

Η αυγουστιάτικη Πανσέληνος θεωρείται η μεγαλύτερη του χρόνου και χαρίζει ένα μοναδικό υπερθέαμα στο κοινό που – όπως κάθε Αύγουστο – παρακολουθεί κάποια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο λόγος για την Πανσέληνο του Οξύρρυγχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025 και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό που επιθυμεί να ζήσει μία μοναδική εμπειρία.

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομά του από το ψάρι του γλυκού νερού που ζει στις Μεγάλες Λίμνες και τη λίμνη Champlain της Αμερικής. Ο οξύρρυγχος αλιευόταν εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού και αποτελούσε σημαντική τροφή για τους ιθαγενείς που ζούσαν στην περιοχή. Παρόλο που κάποτε ο οξύρρυγχος ήταν αρκετά άφθονος στα τέλη του καλοκαιριού, σήμερα είναι πιο σπάνιο να αλιευθεί εκεί.

Μάλιστα, τα ψάρια εμφανίζονται και προϊστορικά, καθώς έχουν εντοπιστεί πριν από περίπου 136 εκατομμύρια χρόνια και πολλοί άνθρωποι τα αποκαλούν «ζωντανά απολιθώματα». Τα θηλυκά χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να αρχίσουν να αναπαράγονται και μπορούν να αναπαραχθούν μόνο κάθε 4 χρόνια. Ωστόσο, μπορούν να ζήσουν έως και 150 χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 29 είδη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του οξύρρυγχου των λιμνών που βρίσκεται στις Μεγάλες Λίμνες. Έχουν εξελιχθεί σε μέγεθος και από τεράστια ψάρια είναι πλέον όσο μεγάλα είναι και τα λαβράκια.

Η λέξη «οξυρρύγχος» σημαίνει «αυτός που αναδεύει», κάτι που κάνει συγκεκριμένο ψάρι όταν ψάχνει για τροφή.

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για ακόμη μία χρονιά φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να επισκεφθούν με ελεύθερη είσοδο επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Για την ακρίβεια, 114 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό, κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε 71 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ περίπου 44 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, κατά την φετινή διοργάνωση, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τις 8 έως και τις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις μύθων και ξεναγήσεις.

Πηγήnewsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα