Πάνω από 20 παιδιά στο αλιευτικό σκάφος στην Παλαιόχωρα – «Από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης»

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης των τελευταίων ετών, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κρήτη. 

Πάνω στο αλιευτικό σκάφος που «έδεσε» στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, βρίσκονταν πάνω από 400 άτομα που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή μακριά από τα σπίτια τους, ανάμεσα τους και παιδιά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου Στέλιος Καλογρίδης, ανέφερε πως έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, από την πρώτη στιγμή για την διάσωση των μεταναστών, που βρίσκονταν πάνω στο αλιευτικό σκάφος.

«Ίσως μιλάμε για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει βρεθεί μπροστά στο Δήμο, καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να προσφέρουμε ότι χρειαστούν αυτοί οι άνθρωποι γιατί μας νοιάζει να είναι υγιείς και ασφαλείς ώστε να προχωρήσει όλη η επιχειρησιακή διαδικασία που είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Εμείς σαν Δήμος έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε τροφή και νερό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν όλες τις ανέσεις που μπορεί να έχουν» τόνισε ο κ. Καλογρίδης.

Μάλιστα, οι αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης των λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς στο κεντρικό λιμάνι της Παλαιόχωρας και να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε το βράδυ, στο ΕΓ/ΟΓ πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ. Όπως τόνισε ο κ. Καλογρίδης ήδη προετοιμάζεται το βραδινό τους γεύμα και γίνονται προσπάθειες ώστε να σιτίζονται κανονικά, με μαγειρευτό φαγητό.

Όσον αφορά τον τόπο καταγωγής τους, ο κ. Καλογρίδης σημείωσε πως οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ενώ κάποιοι από τους μετανάστες μιλούν και ελληνικά. «Μας είπαν ότι είναι από πολλές χώρες, Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, ότι το πλοίο ξεκίνησε από Λιβύη με κάποια ερωτηματικά όμως, για το πώς βρέθηκαν εδώ. Αυτές είναι πληροφορίες από τους ίδιους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλοίο». 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή συγκεντρώθηκαν κουβέρτες, νερό και κρουασάν. Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρχές, με τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και Δημάρχους άλλων περιοχών.

Από το πλοίο… στο νοσοκομείο 15χρονος

Νωρίτερα το μεσημέρι, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, ένας 15χρονος νεαρός ο οποίος βρισκόταν στο αλιευτικό σκάφος.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καντάνου Ευτύχης Αλυγιζάκης, το 15χρονο παιδί ένιωσε αδιαθεσία, του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μετέβη στο Νοσοκομείο Χανίων. «Εμείς είμαστε εδώ από τις πρώτες ώρες με ασθενοφόρο και προσωπικό ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε». 

Πρόσθεσε δε, πως όταν μπορέσουν να κατέβουν από το πλοίο, θα εξεταστούν όλοι προκειμένου να αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους. «Πρέπει να δούμε αν υπάρξει άλλο περιστατικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης, μετά οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ελεγχθούν και υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Ότι χρειαστεί θα το κάνουμε, περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα».

23 παιδιά πάνω στο αλιευτικό σκάφος

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Παραρτήματος Χανίων Στέλιος Καλαϊτζάκης, σημείωσε πως από τις πρώτες ώρες ξεκίνησε ένα κλιμάκιο με υγειονομικό υλικό και 6 άτομα προκειμένου να βρεθεί στην Παλαιόχωρα ενώ ένα δεύτερο ήδη οδεύει προς τα εκεί. 

«Οι περισσότεροι είναι Σύριοι, Αιγύπτιοι και έρχονται από την Λιβύη. Είναι περίπου 430 άτομα, εκ των οποίων 21 γυναίκες και 23 παιδιά. Ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όλοι οι άλλοι παραμένουν στο σκάφος, γιατί θέλουν να φύγουν να πάνε κάπου αλλού. Δε γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει» κατέληξε ο κ. Καλαϊτζάκης.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα