Πανδημία, πόλεμος και ενεργειακό κόστος τα μεγάλα «αγκάθια» στον τουρισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, ο τουρισμός για τη χώρα μας, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και το καλοκαίρι η κίνηση αναμενόταν να είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσσιος σημείωσε πως είμαστε πλέον στον τρίτο χρόνο κρίσης, ξεκινώντας από το 2020 που ξεκίνησαν τα αχαρτογράφητα νερά του κορωνοϊού. «Ξεκινήσαμε προσδοκώντας ότι κάπου θα κάνει κύκλο η πανδημία και θα δούμε φως. Το Μάρτιο του 2022 έρχεται ο πόλεμος στην Ευρώπη, που χάνονται ζωές μια δύσκολη κατάσταση που έχει και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο. Αυτό έχει φέρει μια αναστάτωση στην αγορά, προφανώς και στον τουρισμό, όπου ο τουρισμός δεν είναι προϊόν που είναι στο ράφι, το ράφι το ζούμε τις τελευταίες 2 βδομάδες. Ο τουρισμός δεν μπορεί να κάνει αύξηση κάθε βδομάδα και αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός μας, για το επόμενο διάστημα και το καλοκαίρι. Έχουμε μια σημαντική απώλεια από τη Ρωσία το 2019, είχαμε 600 χιλ. αφίξεις και περίπου 150 χιλ. από την Ουκρανία ενώ στην Τουρκία είχαν πάει 6 εκ. Ρώσοι. Το λέω για να καταλάβουμε ότι δεν είναι η πρώτη μας εθνικότητα και περιμένουμε να έχουμε μια ειρηνευτική διαδικασία και μια συνθήκη που θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα μπούμε σε ένα αριθμό κρατήσεων».

Ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως το πληθωριστικό τσουνάμι είναι τεράστιο στην Ευρώπη που είναι και ο βασικός πελάτης της χώρας, παράλληλα με τις ΗΠΑ. «Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησαν οι πτήσεις στην Αθήνα, γιατί αυτό προσμετρά πολύ στην ασφάλεια της χώρας. Περιμένουμε πολλούς Αμερικανούς στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι. Η κάθε μέση οικογένεια της Ευρώπης που έχει και δύο παιδιά, φαίνεται ότι θα έχουμε τουλάχιστον 50 ευρώ κατά αεροπορική θέση. Το πακέτο θα έχει μια αύξηση σίγουρα, όλοι θα σκέφτονται και θα βλέπουν τον ανταγωνισμό της Μεσογείου. Εκεί έχουμε το δύσκολο μονοπάτι για τις αυξήσεις των τιμών, ο μαζικός τουρισμός που αφορά και την Κρήτη, εκεί έχουμε κλειδωμένα συμβόλαια με τιμές του 2019, γιατί το 2020 δεν δουλέψαμε και το 2021 ήταν μισό. Έλα όμως που ήρθε το πληθωριστικό τσουνάμι,βέβαια δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και όλο το επιχειρείν, όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος. Η μεγάλη αναμονή είναι πως θα τη βγάλουμε και να μη μπούμε μέσα».

O κ. Τάσσιος αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού λέγοντας πως οι ευάλωτες και οι ευπαθείς ομάδες είναι από τους πρώτους που πρέπει να επωφεληθούν ωστόσο μετά από δύο χρόνια πανδημίας και το επιχειρείν χρειάζεται την ενίσχυση του. «Είναι ένα ευρύτερο θέμα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται στις εξαγωγές και τον τουρισμό. Μέσα στην πανδημία υπήρχαν επιχειρήσεις που δούλεψαν για άλλους λόγους, τώρα πάμε σε μια οριζόντια κατάσταση. Είναι δύσκολο να υπάρξουν τόσα χρήματα για να ενισχυθεί το επιχειρείν της χώρας, οι υποχρεώσεις θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν στην προπληρωμή τους προς τα πίσω. Οι 100 δόσεις είναι αυτές που θα δώσουν ανάσα σε ότι χρωστάμε σε σχέση με το δημόσιο αλλά θα δώσει και μια ανάσα να πάμε παρακάτω».

Κλείνοντας, ο κ. Τάσσιος σημείωσε πως ενόψει του Πάσχα για τον εσωτερικό τουρισμό δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. «Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, είναι αλήθεια αλλά για 25 Μαρτίου δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα είναι λογικό. Σίγουρα πάμε προς το Πάσχα, πάντως όπως και να έχει είμαστε εδώ, ανοιχτοί να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε τα πακέτα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα