O προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου και τα δύο πιθανά δάνεια

Πρέπει να διαβάσετε

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2024 του Δήμου Ηρακλείου, με την πιθανότητα να χρειαστεί δάνειο ισοσκελισμού προκειμένου να κλείσει, να είναι σαφέστατα υπαρκτή .

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση Creta ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αγριμανάκης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα.

Μάλιστα ο κ. Αγριμανάκης τόνισε ότι ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, τις οποίες θα εισηγηθεί, να είναι στο ίδιο επίπεδο και όχι υψηλότερες από τις αυξήσεις που είχε εισηγηθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων υπενθυμίζουμε. 

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα οικονομικά δεδομένα στους Δήμους δεν είναι στατική υπόθεση.  Αποτελούν μια διαρκή, δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς (προκύπτουν νέα έξοδα, ενίοτε , αλλά όχι πολύ συχνά, και νέα έσοδα) ενώ  εξαρτώνται και από πολλές παραμέτρους.  Για παράδειγμα ο προϋπολογισμός που είχαν συντάξει και ισοσκελίσει ο προηγούμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Βασιλάκης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, ξεκινούσε με βάση τα δημοτικά ταμειακά διαθέσιμα που υπήρχαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός που καλείται να συντάξει ο κ. Αγριμανάκης ξεκινάει με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα που υπήρχαν μέχρι τις 31/12/2023, δηλαδή περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ισοσκελισμός και οι ευθύνες

Επιπλέον, όταν ξεκινά η σύνταξη του προϋπολογισμού με τις προβλέψεις εσόδων – εξόδων , τις ανελαστικές δαπάνες και τις απαιτήσεις της κάθε Αντιδημαρχίας, πάντα υπάρχει ένα άνοιγμα, το οποίο συνήθως μέσα από συζήτηση, διαβούλευση και περικοπές, φτάνει στον ισοσκελισμό.

Ο κ. Βασιλάκης, όταν ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια για να συντάξει προϋπολογισμό, βρέθηκε κι εκείνος μπροστά σε άνοιγμα και κατάφερε τελικά να πετύχει τον ισοσκελισμό, χωρίς να καταφύγει σε δάνειο. Εκείνος ο προϋπολογισμός δεν έφτασε ποτέ στο ΔΣ προς ψήφιση, αφού δεν ψηφίστηκαν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Για την ακρίβεια, και επειδή όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ψηφίστηκαν στην διαδικτυακή συνεδρίαση που ακολούθησε την θυελλώδη δια ζώσης συνεδρίαση, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας αντιδράσεων μιας μικρής μερίδας δημοτών. Αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.  Και στην συνέχεια, όταν έγινε νέα προσπάθεια να ψηφιστούν σε συνεδρίαση δια περιφοράς, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την παράταξη του Ηλία Λυγερού,  δεν συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να μην προκύψει απαρτία. Έτσι φτάσαμε στο τέλος του 2023 χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό και χωρίς ψηφισμένα δημοτικά τέλη, παρά την πρόθεση του προηγούμενου Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του κ. Βασιλάκη να πάρουν εκείνοι στις πλάτες τους το κόστος της αύξησης των τελών, για να διευκολύνουν στο μέτρο του εφικτού τον νέο Δήμαρχο (ο οποίος κι εκείνος είχε τονίσει ότι ήταν υπέρ της ψήφισης των τελών και του προϋπολογισμού από την απερχόμενη τότε δημοτική αρχή).

 

Τα δύο διαφορετικά δάνεια

Και εδώ φτάνουμε στο ενδεχόμενο της αναγκαιότητας δανεισμού.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που δεν μπορούν να “κλείσουν” τους προϋπολογισμούς τους να πάρουν δάνειο από το  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η προηγούμενη δημοτική αρχή εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά δεν την χρησιμοποίησε. Προτίμησε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό με πολύ κόπο αλλά χωρίς δανεισμό. Κι αυτό διότι ήθελε να αφήσει την ευχέρεια στον νέο Δήμαρχο να πάρει αναπτυξιακό δάνειο, εφόσον το έκρινε σκόπιμο και όχι δάνειο ισοσκελισμού.

Το αναπτυξιακό δάνειο, όπως αυτό που είχε λάβει παλιότερα με πολύ καλούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα η δημοτική αρχή του Γιάννη Κουράκη, αφορά αποκλειστικά σε έργα (o κ. Κουράκης είχε χρησιμοποιήσει τα 25 από τα 50 εκατομμύρια ευρώ του δανείου).

Ένα δάνειο της συγκεκριμένης μορφής θα έλυνε τα χέρια και της δημοτικής αρχής του Αλέξη Καλοκαιρινού σε πολλά ζητήματα. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου άλλωστε ποτέ, ούτε προεκλογικά, είχε αποκλείσει την πιθανότητα δανεισμού.

Αλλά το δάνειο ισοσκελισμού, γίνεται με διαφορετικό σκοπό και ενδεχομένως αν ληφθεί τώρα και στη συνέχεια η δημοτική αρχή επιδιώξει να λάβει και αναπτυξιακό δάνειο, να δυσκολέψει  την προσπάθειά της.

Για αυτό ήταν εξαιρετικά κρίσιμο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που το προσπάθησε σκληρά και ειλικρινά μέχρι τέλους.

Τα παραπάνω ήταν και είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους τους εμπλεκομένους,  εδώ και καιρό.

Κατά τούτο, ουδείς μπορεί να επικαλεσθεί ότι βρέθηκε μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις. Και άλλωστε ουδείς μέχρι στιγμής το έχει πράξει, ούτε ο Δήμαρχος , ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτά τα θέματα αρχίσουν να συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, χρήσιμο θα ήταν όλοι να θυμούνται και την στάση που τήρησαν στα ίδια κρίσιμα ζητήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα