Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του, μετά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 όπως και να βαθύνει τους δεσμούς του με την Ουάσινγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο με μια εντυπωσιακή τελετή με στρατιωτικό τιμητικό άγημα, κανονιοβολισμούς και διέλευση αμερικανικών μαχητικών, στον Νότιο Κήπο.
Ασφάλεια, ενέργεια και συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων
Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα προωθήσουν τη συνεργασία τους στην ασφάλεια, την πυρηνική ενέργεια, ενώ θα συζητήσουν για επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας του τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Την ίδια ώρα, η διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι έχει σταδιακά υποχωρήσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα σταθεί στη δέσμευση για επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία, που είχε γίνει τον Μάιο, στην επίσκεψή του στο βασίλειο.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές θεωρούνται έτοιμες να ολοκληρώσουν συμφωνίες για πώληση αμυντικού εξοπλισμού, ενισχυμένη συνεργασία στην πολιτική πυρηνική ενέργεια και μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στο Reuters, αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Θα πουλήσουμε F-35»
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους: «Θα πουλήσουμε F-35» στη Σαουδική Αραβία, που έχει ζητήσει να αγοράσει 48 μαχητικά. Εφόσον υλοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη αμερικανική πώληση F-35 στη Σαουδική Αραβία, σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή πολιτικής. Μια τέτοια συμφωνία θεωρείται ότι θα μπορούσε να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και να δοκιμάσει τον αμερικανικό ορισμό της διατήρησης της «ποιοτικής στρατιωτικής υπεροχής» του Ισραήλ, που μέχρι τώρα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών.
Το κόκκινο χαλί, το χαμόγελο και η χειραψία
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στο κόκκινο χαλί με χαμόγελο και χειραψία τον Μπιν Σαλμάν. Η λιμουζίνα του Σαουδάραβα συνοδεύτηκε κατά την άφιξή της από τιμητική μονάδα ιππικού του αμερικανικού στρατού. Πριν μπουν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν από πάνω τους.
Οι δύο ηγέτες είχαν σύντομη φιλική συζήτηση, την ώρα που ο Τραμπ έδειχνε στον μπιν Σαλμάν τα προεδρικά πορτρέτα στον διάδρομο έξω από το Οβάλ Γραφείο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρίγκιπας διάδοχος θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, θα γευματίσει στην Αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και θα παραστεί σε επίσημο δείπνο με black-tie ενδυμασία το βράδυ. Στις στήλες μπροστά από τον Λευκό Οίκο είχαν τοποθετηθεί σημαίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Κίνα και το Ισραήλ
Ο πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, σήμερα στο Washington Institute for Near East Policy, δήλωσε ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια πολυεπίπεδη σχέση που θα κρατήσει τη Σαουδική Αραβία μακριά από τη σφαίρα επιρροής της Κίνας.
Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να εντείνει την πίεση προς τον Μπιν Σαλμάν για να ενταχθεί η Σαουδική Αραβία στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Το βασίλειο πάντως είναι επιφυλακτικό σε ένα τέτοιο βήμα, χωρίς σαφή προοπτική για παλαιστινιακό κράτος, ένα θέμα που έχει μπει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πολέμου στη Γάζα.
Πάντοτε ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούσε ότι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας είναι κομβική σε μια ευρύτερη ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.


