«Ο χρόνος για εμάς σταμάτησε τη μέρα του σεισμού» – Διαμαρτυρία από τους σεισμόπληκτους του δ. Μινώα Πεδιάδας

Πρέπει να διαβάσετε

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Ελπίδα», ο οποίος ζητά από το κράτος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και να επισπεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων των σεισμόπληκτων.

Οι σεισμόπληκτοι κάνουν λόγο για «εμπαιγμό και αδιαφορία» από την πολιτεία, αφού οι ίδιοι ακόμη και σήμερα, 17 μήνες μετά το σεισμό, είναι όμηροι της γραφειοκρατίας.

Στο Creta24 μίλησε ο κ. Νίκος Σακελλαρίδης από τον Γαλατά, ο οποίος είδε το σπίτι του να πλήττεται από τον φονικό σεισμό. Το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο. «17 μήνες έχω κάνει τα χαρτιά και δεν μπορώ ούτε να φτιάξω, ούτε να χαλάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν εγκριθεί μόνο 6 φάκελοι», δήλωσε ο Γιάννης Κασσαπάκης, κάτοικος Αρκαλοχωρίου.

«Ο χρόνος για εμάς έχει σταματήσει την ημέρα του σεισμού. Ήρθαμε εδώ για αν βρεθεί κάποιος να γυρίσει το ρολόι να ξεκινήσει να δουλεύει, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», ανέφερε ο Θεόδωρος Κανάκης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Την κινητοποίηση των σεισμόπληκτων στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τους Σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, που από τον Σεπτέμβριο του 2021 περιμένουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των υποσχέσεων της Πολιτείας.

Το EKΗ απαιτεί από την Κυβέρνηση να σταματήσει η γραφειοκρατία και οι μεγάλες καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο φονικός σεισμός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμα και με κατασχέσεις λογαριασμών στους οποίους κατατέθηκε η κρατική βοήθεια για τις επισκευές και ανακατασκευές των σπιτιών τους, ενώ κάποιο άλλοι έρχονται αντιμέτωποι και με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Απαιτούμε απαντήσεις για

Πότε θα μας απαντήσουν για τον ΦΠΑ εργασιών στα σεισμόπληκτα κτίρια;

Πότε θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι την οικοσκευή που δικαιούνται;

Ποιό θα είναι το ενιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την περιοχή;

Τι θα γίνει με τις δεσμεύσεις των χρημάτων από τους “ακατάσχετους” λογαριασμούς;

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων σε σεισμόπληκτες περιοχές;

Έως πότε θα χάνονται σπίτια και περιουσίες σεισμόπληκτων πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί;»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα