Την επιχείρηση διάσωσής τους θα πληρώσει ο ένας εκ των δύο διασωθέντων στο νότιο κρητικό πέλαγος, ο 45χρονος Μεσαρίτης, ο οποίος ήταν ο χειριστής του σκάφους στο οποίο επέβαινε και η 39χρονη από τη Γερμανία, όταν αναποδογύρισε από τη θαλασσοταραχή.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση που έχει «χρεωθεί» το κόστος της επιχείρησης σε διασωθέντα, με το σκεπτικό ότι αγνόησε τις καιρικές συνθήκες και μπήκε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός έρευνας και διάσωσης.

Πέρυσι, ένας αλλοδαπός που είχε ξεκινήσει από την ανατολική Κρήτη με ένα κανό και παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, για λίγες ώρες που κράτησε η επιχείρηση διάσωσής του, του επιβλήθηκε πρόστιμο που υπερέβαινε τις 10 χιλιάδες ευρώ.

Για τον 46χρονο διασωθέντα της Μονής Κουδουμά το ποσό θα υπολογιστεί με ακρίβεια από το σχετικό πίνακα που υπάρχει. «Κινητοποιήθηκε ελικόπτερο, το σκάφος ανοικτής θαλάσσης, οχήματα στη στεριά, λιμενικοί που έψαχναν δύο ημέρες κοκ» σχολίασε στέλεχος του Λ.Σ

Το κόστος μιας επιχείρησης διάσωσης

Σύμφωνα με το σχετικό τιμολόγιο σε αυτές τις επιχειρήσεις διάσωσης ένα περιπολικό όχημα τύπου jeep 4X4  κοστολογείται προς 30 ευρώ η ώρα. Για το πλοίο ανοικτής θαλάσσης η χρήση του κοστολογείται προς 1.894 ευρώ την ώρα. Η ώρα για τη χρήση του ελικοπτέρου είναι 1.230 ευρώ.