Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
26.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μπαράζ επαφών στο Ηράκλειο του Χρ. Τριαντόπουλου για τις σεισμόπληκτές περιοχές

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο βρέθηκε σήμερα για ακόμη μια φορά ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, λίγες ώρες και πριν το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λίντο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε για τις συναντήσεις που είχε νωρίς το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να διευθετηθούν θέματα που αφορούν τις σεισμόπληκτες περιοχές. «Το πρωί είχαμε μια επίσκεψη στην ΔΟΥ, στην Εφορία του Ηρακλείου όπου εκεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήσαμε και δρομολογήσαμε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την επανακαθάρριση του ΕΝΦΙΑ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Ήδη όλοι οι πολίτες που δικαιούνταν μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, έχουν γίνει λήπτες της επανακαθάρρισης αυτόματα, οπότε αν μπουν στο σύστημα θα δουν ότι τους έχουν επιστραφεί αν έχουν δώσει κάποια χρήματα ή θα έχει μηδενιστεί η υποχρεώση τους όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες ή τα κτίρια που είναι σεισμόπληκτα σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχουν απομείνει κανονικά όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα θα δρομολογηθεί η διαδικασία μέσα από το myΑΑΔΕ ή και σε συνεργασία με την ΔΟΥ ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να καταθέσουν τα έγγραφα που χρειάζονται. Εμείς μεσολαβούμε και προχωράμε διαδικασίες για να αποτρέψουμε να γλυτώσουμε ταλαιπωρία από τον πολίτη. Να στείλουν έτσι το έγγραφο τους για να έχουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Η απαλλαγή είναι τριετής, αφορά το ’21-22 και το ’23.».

Σύσκεψη στο ΤΕΕ/ΤΑΚ για την διαδικασία υποβολής των φακέλων

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Τεχνικό Επιμελητήριο στο Ηράκλειο, ώστε να εξεταστεί το που βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των φακέλων. «Το ζητούμενο είναι να κατατεθούν οι φάκελοι από τους σεισμόπληκτους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να προχωρήσει η στεγαστική συνδρομή. Ήδη το 50% των φακέλων έχουν δρομολογηθεί ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό αξιολόγηση. Έχουν κατατεθεί 189 φάκελοι στη ΔΑΕΦΚ είναι μικρό το νούμερο σε σχέση με το μέγεθος των αυτοψιών που έχουν γίνει άρα και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για ανακατασκευή ή επισκευή των σπιτιών. Αυτό συζητήσαμε με τους μηχανικούς του ΤΕΕ/ΤΑΚ ουσιαστικά πως από εδώ και πέρα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα διαμορφώνοντάς, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και την τοπική κοινωνία ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας ώστε να μπορέσουν αυτά να προχωρήσουν γρήγορα. Το ζητούμενο είναι αυτό, να καταθέσουν οι πολίτες γρήγορα τους φακέλους και με ένα λελογισμένο κόστος που έχει προϋπολογιστεί από την πολιτεία, χορηγώντας τους την πρώτη Αρωγή, να καταθέσουν τους φακέλους τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσουν αυτό που θέλουμε όλοι, οι ανακατασκευές ή επισκευές των σπιτιών».

Σύσκεψη και στην Περιφέρεια – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκαταβολής

Ο κ. Τριαντόπουλος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, καθώς μαζί του βρίσκεται ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής και ο Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες που ήρθαν από την Αθήνα για την πορεία των φακέλων όσον αφορά την προκαταβολή που δίνεται στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό. «Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκαταβολής στις 2 λίστες που έχουν έρθει, πρόσφατα ήρθε και η τρίτη οπότε μέσα στον επόμενο μήνα θα χορηγηθεί ώστε να ολοκληρώσουμε την καταβολή του 25% της εκτιμειθήσας ζημιάς από τις Επιτροπές της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει απώλειες λόγω του σεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, υπάρχουν πολλοί φάκελοι που πρέπει να υποβληθούν. «Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή γρήγορα, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι κάτι που θα έρθει σε συνεργασία με όλους. Με την κεντρική κυβέρνηση, με τους ιδιωτικούς φορείς, με τους πολίτες, με την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό είναι μέλημα μας και γι’ αυτό βρισκόμαστε συχνά στο πεδίο. Για να έχουμε γόνιμες συζητήσεις για να προχωράμε ακόμη πιο γρήγορα παρακάτω».

Έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών

Κλείνοντας, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στο Αρκαλοχώρι λέγοντας πως θα εξεταστούν ζημιές που υπάρχουν σε ένα φράγμα έξω από την περιοχή, στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αποκατασταθούν. «Έχουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης που θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον δήμο για τις ζημιές και κάποιες  παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε στα σχολεία της περιοχής. Θα έχουμε συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες καθώς η διαδικασία της πρώτης Αρωγής, μέσα από την πλατφόρμα ολοκληρώνεται σιγά – σιγά. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 60 εκ. σε 6.300 ΑΦΜ, από το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή που έχουν κάνει αίτηση. Την επόμενη περίοδο ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία οπότε το μέλημα μας τώρα, είναι γρήγορα να γίνει η συγκρότηση των φακέλων».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα