Μεταναστευτικό: «Γεμίζει» ξανά η πρώην ΑΓΡΕΞ στην Ιεράπετρα – Ακόμα μια «καραβιά» στο Ηράκλειο

Νέες αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης – 103 άτομα εντοπίστηκαν στον Μύρτο, ενώ βάρκα έφτασε στα Πλατιά Περάματα

Φωτογραφία αρχείου
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Δεν έχουν τέλος οι αφίξεις μεταναστών στη νότια Κρήτη, με νέα περιστατικά να καταγράφονται από το πρωί της Δευτέρας (19/10) τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου όσο και στο Λασίθι.

Μόλις μία ημέρα μετά την αποχώρηση των τελευταίων μεταναστών από την πρώην ΑΓΡΕΞ στην Ιεράπετρα, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ξανά για την προσωρινή φιλοξενία νεοαφιχθέντων.

Συγκεκριμένα, 103 μετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί στην περιοχή του Μύρτου, με τη μεταφορά τους στην πρώην ΑΓΡΕΞ να πραγματοποιείται σταδιακά.

Την ίδια ώρα, νέο περιστατικό άφιξης μεταναστών σημειώθηκε στα Πλατιά Περάματα, στα νότια του Ηρακλείου, όπου βάρκα με 23 μετανάστες έφτασε στην παραλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των επιβαινόντων στη συγκεκριμένη βάρκα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκαν 42 μετανάστες στην περιοχή Λούτρα του Δήμου Γόρτυνας.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 7 το πρωί στις εγκαταστάσεις του παλιού φψυγείου, στο λιμάνι του Ηρακλείου, που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή παραμονή τους.

Ιεράπετρα: Άδειασε την Κυριακή η ΑΓΡΕΞ, δέχεται ξανά μετανάστες τη Δευτέρα

Η νέα άφιξη στον Μύρτο καταγράφεται μόλις ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση και της τελευταίας ομάδας μεταναστών που φιλοξενούνταν στην πρώην ΑΓΡΕΞ.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr, την Κυριακή είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά τους σε άλλες δομές, ενώ ακολούθησε απολύμανση των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, από το πρωί της Δευτέρας ο χώρος άρχισε να δέχεται ξανά ανθρώπους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για την Ιεράπετρα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες πέρασαν από την πρώην ΑΓΡΕΞ, ενώ ο αριθμός όσων φιλοξενούνταν ταυτόχρονα στον χώρο ξεπέρασε κατά διαστήματα τους 700.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς οι διαθέσιμες σκηνές δεν επαρκούσαν για όλους. Αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν κάτω από τα υπόστεγα του δημοτικού αμαξοστασίου, ενώ κατά τη διάρκεια της ισχυρής κακοκαιρίας της περασμένης εβδομάδας κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο σε καρότσες φορτηγών που είχε διαθέσει ιδιώτης.

Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε επισημάνει σοβαρές ελλείψεις σε ρουχισμό και προβλήματα υγιεινής.

Οι εκκλήσεις για παρέμβαση της Πολιτείας

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν επισημάνει τόσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης, όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Κουγιουμουτζάκης.

Ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση «εκτός ελέγχου», ενώ και ο Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης με ευθύνη της Πολιτείας.

Παρά τις εκκλήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή στον τρόπο υποδοχής των μεταναστών στην περιοχή.

Η πρώην ΑΓΡΕΞ εξακολουθεί να αποτελεί τον άτυπο χώρο προσωρινής φιλοξενίας στην Ιεράπετρα, με τις νέες αφίξεις να επαναφέρουν την ανησυχία για τις δυνατότητες διαχείρισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Η απουσία οργανωμένης δομής πρώτης υποδοχής παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές προς τη νότια Κρήτη συνεχίζονται.

Προηγούμενο

Δύο ναυάγια σε Σάμο και Λέσβο μέσα σε λίγες ώρες: 12 νεκροί μετανάστες

Επόμενο

Το ρίσκο του Χάρη και ο εκλεκτός του Αλέξη στο Ηράκλειο

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης με εκπροσώπους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Συνάντηση με αντικείμενο την εθελοντική λειτουργία των προσκόπων στην πολιτική προστασία, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.…