«Μεταναστεύουν» από τον Δ. Μινώα μετά τον σεισμό – Καθυστερούν οι κατεδαφίσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Τι κι αν έχουν περάσει σχεδόν 14 μήνες από τον φονικό σεισμό που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και πολλές περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η γραφειοκρατία αλλά και η ελλιπής χρηματοδότηση, καθυστερούν μια σειρά από ενέργειες για την ανασυγκρότηση των περιοχών.

Μεγάλο ζήτημα προκύπτει όσον αφορά στις κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτισμάτων μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», με την Φαίη Σφακιωτάκη και τον Μανόλη Αλεξάκη, στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1, εκκρεμούν 480 πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτά μπορεί να αυξηθούν, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1.000. Μάλιστα οι κατεδαφίσεις που έχουν γίνει, φτάνουν μόλις τις 20.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, η χρηματοδότηση που έχει λάβει ο δήμος από το αρμόδιο υπουργείο, ανέρχεται μόλις στα 3.6 εκατ. ευρώ. Κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς την περίοδο που σημειώθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες, το 2020, ο Δήμος Χερσονήσου έλαβε χρηματοδότηση 10.000.000 ευρώ και ο Δήμος Φαιστού 18.000.000.  «Έχω κάνει επιστολή στο κ. Πέτσα και ζητάω επιπλέον 2.100.000 ευρώ. Δεν έχω λάβει απάντηση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκάκης.

Την ίδια στιγμή πάντως, «τρέχουν» οι εργολαβίες για κατεδαφίσεις σε τρεις περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σε Αρκαλοχώρι, Θραψανό και Καστέλι, όπου ο προγραμματισμός προβλέπει την κατεδάφιση 80 ακινήτων.

Μείωση κατά 20% στον πληθυσμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της απογραφής του 2021 για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ο σεισμός και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη συνέχεια, φαίνεται να ώθησε του δημότες να «μεταναστεύσουν» σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός στις σεισμόπληκτες περιοχές του δήμου έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν αλλάξει τόπο διαμονής.

Έως και 250.000 ευρώ το κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων

Εν μέσω της γενικότερης ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους, καθώς και των μεγάλων ζητημάτων που έχει προκαλέσει ο σεισμός, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, καλείται να…λύσει και τον «γρίφο» της πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος στους επτά καταυλισμούς των σεισμόπληκτων. «Έχουμε επτά καταυλισμούς, με επτά ρολόγια. Το μεγαλύτερο στο Αρκαλοχώρι. Που θα βρω τα λεφτά να το πληρώσω; Σαν δήμος παίρνω τα χρήματα από φορολογία που βάζω στους δημότες, από τα τέλη. Βάζουμε λοιπόν τους μισούς δημότες να πληρώνουν το ρεύμα στους άλλους μισούς. Ε όχι, αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να μας βοηθήσει το υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα