Μεταναστευτικό: Πνίγηκε μωρό πέντε μηνών σε επιχείρηση διάσωσης στην Λαμπεντούζα

Πρέπει να διαβάσετε

Πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ένα αγοράκι πέντε μηνών, την ώρα που το νησί προσπαθεί να διαχειριστεί  έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταναστών.

Το βρέφος έπεσε στο νερό χθες, Τρίτη 12/9, το βράδυ ενώ το λιμενικό προσπαθούσε να μεταφέρει στην ακτή 46 μετανάστες από σκάφος, με τις σκηνές που εκτυλίχτηκαν να είναι χαοτικές, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

Και άλλοι άνθρωποι έπεσαν στο νερό αλλά κατάφεραν να επιζήσουν, ενώ η βοήθεια ήρθε πολύ αργά για το παιδί.

Το μωρό προερχόταν από μια οικογένεια από τη Γουινέα και η μητέρα του ήταν ανήλικη, σύμφωνα με τις αρχές. Η κοπέλα, που δέχεται ψυχολογική στήριξη, επέβαινε σε σκάφος από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας, σε απόσταση περίπου 190 χιλιομέτρων από τη Λαμπεντούζα, το πιο κοντινό σημείο από όπου κάποιοι μετανάστες, που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια, μπορούν να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Χθες, σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την περιοχή φαίνονταν ουρές από βάρκες, όλες γεμάτες με μετανάστες, που περίμεναν να δέσουν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα ενώ ο ημερήσιος απολογισμός αφίξεων ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Ο εισαγγελέας Τζιοβάνι Ντι Λέο δήλωσε ότι 112 σκάφη έφθασαν χθες, μεταφέροντας πάνω από 5.000 μετανάστες, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 63 σκαφών που καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα τον περασμένο μήνα. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών, με περίπου 1.300 νέες αφίξεις σήμερα το πρωί.

Ο Ντι Λέο συνέκρινε την επείγουσα κατάσταση στο μικρό νησί με όσα βίωσε η Ιταλία το 1991, όταν ένα μόνο πλοίο μετέφερε περίπου 20.000 Αλβανούς στο Μπάρι της νότιας Αλβανίας.

«Είμαστε όλοι κουρασμένοι και εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχολογικά, η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη και μη βιώσιμη», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Οι μετανάστες που φθάνουν στη Λαμπεντούζα μεταφέρονται τακτικά στη Σικελία για να μην υπάρξει συμφόρηση, αλλά όταν οι αφίξεις αυξάνονται, αυτό δεν μπορεί να γίνει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς.

Το κέντρο υποδοχής του νησιού είχε πάνω από 6.000 ανθρώπους σήμερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, όταν η επίσημη δυναμικότητα είναι περίπου 400.

Συνολικά, περίπου 118.500 σκάφη με μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που επικαιροποιήθηκαν σήμερα το πρωί.

Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού που καταγράφηκε την ίδια περίοδο του 2022.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα