Μετά τις μωβ μέδουσες οι λαγοκέφαλοι απειλούν το καλοκαίρι και στην Κρήτη

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές θάλασσες από τους τοξικούς λαγοκέφαλους, καθώς κοπάδια αυτού του είδους έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Ρόδο, την Κάλυμνο και την Κρήτη. Πρόκειται για ένα τοξικό ψάρι που μεταφέρει τη «τετραδοτοξίνη» μια ουσία που παραλύει τους μυς, οδηγώντας μέχρι και στον θάνατο εκείνους που κάνουν το μοιραίο λάθος να το φάνε.

Η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, Παρασκευή Καραχλέ, εξήγησε στο Newsbomb.gr για την εμφάνιση των λαγοκέφαλων στην Ελλάδα.

«Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, υπάρχει στην Ελλάδα από το 2005. Είναι ένα είδος που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ και έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες», είπε αρχικά η κυρία Καραχλέ.

«Το 2019 μάλιστα είχε κυκλοφορήσει βίντεο με ομάδα λαγοκέφαλων οι οποίοι είχαν βγει στα ρηχά και έπαιζαν με τους λουόμενους», πρόσθεσε στο Newsbomb.gr.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ψάρι που περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του, οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

«Είναι ένα είδος τοξικό που δεν πρέπει να το τρώμε γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο. Αν κάποιος καταναλώσει μεγάλες ποσότητες μπορεί και να καταλήξει», ανέφερε.

«Πονοκέφαλος» και ανησυχία στους ψαράδες

Άνισο αγώνα δίνουν οι ψαράδες για να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων που οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι λαγοκέφαλοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα αλιευτικά εργαλεία αλλά και στα υπόλοιπα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων.

«Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους ψαράδες από τους λαγοκέφαλους καθώς καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία τους», είπε χαρακτηριστικά.

Το αγαπημένο μενού των λαγοκέφαλων θυμίζει τις σελίδες των ορεκτικών στις ψαροταβέρνες: Χταπόδια γαρίδες, καλαμάρια, καβούρια και γίνονται θηράματά τους.

«Ο τεράστιος πληθυσμός των λαγοκέφαλων που πλέον υπάρχει δεν έχει θηρευτές, και χρειάζεται τεράστιες ποσότητες φαγητού καθημερινά δημιουργώντας πρόβλημα και στο οικοσύστημα. Οι λαγοκέφαλοι τρώνε κυρίως χταπόδια, καλαμάρια, κουτσομούρες κ.α.», τόνισε.

Άλλοι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ εξηγούν στο Newsbomb.gr ότι το φαινόμενο με τα κοπάδια των λαγοκέφαλων που βρέθηκαν στην Ελλάδα οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες: «Ο “λαγοκέφαλος” είναι ένα τοξικό είδος που επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και η εύρεση τροφής βοηθούν αυτό το είδος να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα