Με αφετηρία το ενδιαφέρον των Νορβηγών στήνεται η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα για τα offshore αιολικά

Πρέπει να διαβάσετε

Τις μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα offshore αιολικά πάρκα αναδεικνύει η πρώτη παραγγελία πλωτήρων σε ελληνική βιομηχανία από τους leaders στο χώρο, Νορβηγούς.

Η συμφωνία ανάμεσα στη δυναμικά αναπτυσσόμενη μεταλλουργία, Λυκομήτρος Steel με έναν από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές διεθνώς στο χώρο των offshore floating αιολικών, τη νορβηγική Moreld Ocean Wind, δείχνει και στη πράξη τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε.

Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τη κατασκευή στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, λίγο έξω από το Βόλο, παρτίδων από πλωτήρες για offshore floating αιολικά πάρκα, τα οποία προορίζονται για πελάτες της νορβηγικής εταιρείας ανά την Ευρώπη, που ετοιμάζονται να μπουν στη ραγδαία αυτή αναπτυσσόμενη, αλλά ακόμη ακριβή, νέα τεχνολογία.

Επί της ουσίας, η νορβηγική εταιρεία συμφώνησε με τη Λυκομήτρος, η οποία προμηθεύει ήδη πλωτήρες για θαλάσια αιολικά σε Σκωτία, Γαλλία και Γερμανία, να «φέρουν σε πέρας από κοινού τα πρώτα πλωτά ευρωπαικά projects», όπως αναφέρει στην κοινή ανακοίνωση ο CEO, Wolfgang Wandl.

Το γεγονός δείχνει ότι αν μια ελληνική βιομηχανία είναι σε θέση να παίρνει παραγγελίες για πλωτήρες που προορίζονται για έργα στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού, μπορεί να παίξει ρόλο και στην ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, στην σημασία της οποίας έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η συμφωνία υπεγράφη το βράδυ της Δευτέρας στη νορβηγική πρεσβεία,, παρουσία της υφυπ. Εξωτερικών της χώρας, Maria Varteressian, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ο «Our Ocean Conference», που φιλοξενεί η Ελλάδα και δείχνει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διμερείς συνεργασίες.

Το δείχνει και η συμμετοχή όλων των μεγάλων Ελλήνων παικτών στο χθεσινό κλειστό event που διοργανώθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τη Norwegian Offshore Wind, μια ημέρα μετά τις υπογραφές στη νορβηγική πρεσβεία.

Στελέχη εταιρειών που διεκδικούν ρόλο στο νέο αυτό τοπίο, και συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ, τη ΤΕΡΝΑ, την Helleniq Energy, την Ιντρακάτ, τη More και την Iberdrola, συναντήθηκαν με αντίστοιχα από τη Moreld Ocean, τη γνωστή μας από τις έρευνες υδρογονανθράκων PGS που δραστηριοποιείται δυναμικά και στις μελέτες για offshore αιολικά, καθώς και από τις εταιρείες παροχής λύσεων στο συγκεκριμένο χώρο, GeoProvider και Saitec Offshore Technologies.

Αντικείμενο του event, όπως και όσων έχουν ήδη προηγηθεί, να δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και στρατηγικές συμμαχίες, όπως αυτή μεταξύ Moreld και Λυκομήτρος, η πρώτη επαφή των οποίων είχε γίνει το περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για το θέμα αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Σε εκείνη την ημερίδα, είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι από έξι κλάδους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα από τα ναυπηγεία (Ελευσίνα), τη βιομηχανία ηλεκτρικών καλωδίων (Hellenic Cables), τη χαλυβουργίας (Σωληνουργεία Κορίνθου, Λυκομήτρος), από οργανισμούς λιμένων (π.χ. ΟΛΠ, Ελευσίνα, Καβάλα), ναυτιλιακές εταιρείες (π.χ. Diana Shipping Inc. συμφερόντων Σεμίραμις Παληού), κ.ό.κ.

Και έχει τη σημασία του ότι συναντήσεις όπως η χθεσινή, έρχονται σε μια περίοδο όπου θα δούμε ξανά κινητικότητα στο κεφάλαιο των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Συμπίπτουν χρονικά με την επικείμενη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.

Η σύσταση του SPV προβλέπεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο μπαίνει μάλλον από αύριο στις επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Στο σχετικό άρθρο, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά (από τις μελέτες) θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των data, το χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνο-νορβηγική συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς, τρέχει σε πολλαπλά επίπεδα και κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ΕΔΕΥΕΠ μέσω των EEA Grants (https://eeagrants.org/), ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση διμερών σχέσεων μεταξύ χωρών. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τον νορβηγικό επιστημονικό οργανισμό SINTEF και με τη στήριξη της νορβηγικής πρεσβείας στην Ελλάδα (Greece).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανασκόπηση του νορβηγικού παραδείγματος, όπου μετασχηματίστηκε με επιτυχία ο ενεργειακός κλάδος με ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και συγκεκριμένα τα υπεράκτια αιολικά και τα έργα CCS, για τα οποία είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα μια άλλη ελληνική αποστολή στη Νορβηγία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα