Αισιόδοξος για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης.

Μιλώντας στον Χάρη Λεοντάκη ο κ. Λουμπούνης τόνισε πως τα κρούσματα στα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου είναι πολύ λίγα και έχουν να κάνουν με εξωσχολική μετάδοση. «Αυτό είναι παρήγορο γιατί σημαίνει ότι δεν θα θιγεί σημαντικός αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως από τις μέχρι τώρα περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί στο Ηράκλειο δεν φαίνεται να υπάρχει ενδοσχολική μετάδοση. «Τα παιδιά δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στη χρήση μάσκας, ενώ και από τα διαλείμματα που την αφαιρούν δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας ωστόσο ότι ο αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ μικρός για να μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, φαίνεται πως υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς, αφού τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία εντοπίζονται σε δασκάλους και καθηγητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άρα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν και να εμφανίσουν συμπτώματα συγκριτικά με τους μαθητές αλλά και στο ότι οι εκπαιδευτικοί την ώρα του διαλείμματος συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους. «Από τις περιπτώσεις που έχουμε μέχρι τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει συγχρωτισμός. Αναγκαίος μεν, αλλά εγώ δίνω οδηγίες και οι εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ καλό θα ήταν να μην αφαιρούν τη μάσκα τους ούτε εκείνο το διάστημα παρά μόνο για να πιούν ή να φάνε κάτι», σημείωσε.

Παράλληλα  ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε και στην ανησυχία των συλλόγων γονέων, στα σχολεία που παρουσιάστηκαν κρούσματα, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος σημείωσε πως από την στιγμή που θα υπάρξουν τρία κρούσματα σε ένα σχολείο η μονάδα κλείνει και αυτό από μόνο του αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αφού μαθητές και εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καραντίνα. «Οι μαθητές που τίθενται σε περιορισμό πρέπει να διακόπτουν και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ενώ δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με άλλους συμμαθητές τους σε σπίτια», ανέφερε ο κ. Λουμπούνης, τονίζοντας πως μόνο όταν τηρούνται όλες οι οδηγίες ανακόπτεται η διασπορά του ιού.

Τέλος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μην πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά τους όταν εμφανίζουν έστω και ήπια συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό τους ο οποίος θα παρακολουθεί την κατάσταση και μπορεί να δώσει οδηγίες αλλά και να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο ή για τεστ αν το κρίνει απαραίτητο. «Είναι ευτύχημα ότι από τις 15 του Οκτώβρη λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, αλλά και σε όλα τα κέντρα υγείας του νησιού, ειδική μονάδα η οποία δέχεται παραπεμπτικά από όλους τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα των τεστ ακόμα και την ίδια ημέρα», κατέληξε ο κ. Λουμπούνης.