Λιγότερη από ποτέ αναμένεται φέτος η παραγωγή μελιού στην Κρήτη, όπως τόνισε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων με τον Σωτήρη Μεταξά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης. Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, ο οποίος – όπως υπογράμμισε – κινδυνεύει με αφανισμό.
Την ίδια στιγμή, «θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει, εξαιτίας των παράνομων ελληνοποιήσεων και κυρίως, για ουκρανικά μέλια που… βαφτίζονται ελληνικά. «Το ουκρανικό μέλι είναι το “κερασάκι στην τούρτα”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.
Ο κλάδος οδηγείται σε αδιέξοδο επίσης, τόσο εξαιτίας τους αυξημένου κόστους παραγωγής όσο όμως και της κλιματικής αλλαγής.
Εκπρόσωποι των μελισσοκόμων ζητούν λύσεις από την πολιτεία.
Πώς ξεχωρίζουμε το αυθεντικό ελληνικό μέλι από το νοθευμένο;
ΝΑΙ: Τι χαρακτηρίζει το αυθεντικό
- Απόλυτα φυσικό προϊόν χωρίς επεξεργασία
- Περιέχει φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη
- Περιέχει οργανικά οξέα, ένζυμα και μικροσωματίδια
- Έχει ποικιλία σε χρώμα, από σχεδόν άχρωμο έως σκούρο καφέ
- Η υφή του μπορεί να είναι ρευστή ή κρυσταλλωμένη, ανάλογα το είδος
- Άρωμα και γεύση που καθορίζεται αποκλειστικά από τη φυτική προέλευση.
- Κάθε αυθεντικό μέλι έχει μοναδικό γευστικό και αρωματικό αποτύπωμα.
ΟΧΙ: Τι απαγορεύεται να περιέχει ή να έχει υποστεί
- Πρόσθετες ουσίες όπως συντηρητικά, χρώματα, τεχνητά ενισχυτικά
- Ξένες ύλες, κατάλοιπα, συνθετικά υλικά
- Ασυνήθιστη ή «χημική» οσμή και γεύση
- Ζυμωμένο ή αλλοιωμένο προϊόν
- Τεχνητή οξύτητα ή μεταβολή pH
- Υπερθέρμανση που καταστρέφει τα ένζυμα


