Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Υψηλές προσδοκίες για τη νέα τουριστική σεζόν αλλά… χωρίς προσωπικό!

Πρέπει να διαβάσετε

Την ώρα που οι προκρατήσεις προκαλούν αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη, οι κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων προκαλούν απαισιοδοξία ως προς τη στελέχωση των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βγει «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Νομό Ηρακλείου, ενώ παράλληλα αρκετά είναι τα αντικίνητρα ώστε κάποιος να επιλέξει να παραμείνει ή να μπει στον κλάδο αυτόν.

Υπερωρίες με αμοιβή… ρεπό

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους, σημείο τριβής κατά την τελευταία συνάντηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ήταν το αίτημα από τους πρώτους, στο ημερήσιο ωράριο να προστεθούν μια, με δυο ώρες, οι οποίες δε θα πληρώνονται ως υπερωρίες, αλλά θα «εξαργυρωθούν» ως ρεπό ή άδεια στο τέλος της σεζόν. «Για μας αυτό είναι κόκκινη γραμμή. Εμείς τέτοιους όρους δε βάζουμε μέσα στις συμβάσεις μας» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Το «αγκάθι» του επιδόματος ανεργίας

Σε ότι αφορά στα αντικίνητρα, αυτά είναι το επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ. Στην προ μνημονίων εποχή το επίδομα ανεργίας ήταν πέντε μήνες. Το 2012 μηδενίστηκε και το 2013 επανήλθε, αλλά για τρεις μήνες και πέντε ημέρες, προσθέτοντας σε αυτό το δώρο Χριστουγέννων. «Περίπου τo 90% των εργαζομένων επιδοτείται μόνο με ένα τρίμηνο και πέντε μέρες. Η μάζα των εργαζομένων που είναι οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι, οι μάγειρες, οι εργάτες γενικών καθηκόντων λαμβάνει μισθούς πολύ χαμηλούς. Επίσης, κάποια ξενοδοχεία δεν πληρώνουν βάσει σύμβασης. Με 800-900 ευρώ που δίνουν δεν μπορείς να ζήσεις όλο το χρόνο. Το ταμείο ανεργίας είναι 438 ευρώ το μήνα.» ανέφερε ο κ. Κοκολάκης και πρόσθεσε πως ένα δέλεαρ προηγούμενων ετών, το εφάπαξ στην εικοσαετία, έχει κι αυτό σταματήσει.

«Ένας σερβιτόρος για κάθε 55 πελάτες»

«Εμείς κάναμε την πρόταση για αναλογικό ταμείο ανεργίας. Όσα ένσημα μαζέψει κάποιος το καλοκαίρι, τόσες μέρες να επιδοτηθεί το χειμώνα. Έτσι θα καταφέρουμε καίριο χτύπημα στην ανασφάλιστη εργασία, θα καταβληθούν περισσότερα ένσημα στον ΕΦΚΑ κι οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν παραπάνω εισόδημα τους νεκρούς μήνες. Η πρόταση όμως αυτή δεν απαντήθηκε καν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη προσωπικού δεν οφείλεται στο μικρό αριθμό διαθέσιμων κατάλληλων για τις δουλειές αυτές ατόμων, αλλά στην άρνηση τους να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο, λόγω συνθηκών κι απολαβών. «Δικό μας προσωπικό στελέχωσε ξενοδοχεία σε Ισπανία, Κροατία και Κύπρο, την ώρα που την περυσινή σεζόν το προσωπικό εδώ στα ξενοδοχεία ήταν περισσότερο από 25% μειωμένο. Κι επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε αυτό στις αφίξεις και στις εισπράξεις. Διαπιστώσαμε σε πεντάστερο ξενοδοχείο του Ηρακλείου πέρυσι ότι αντιστοιχούσε ένας σερβιτόρος για κάθε 55 πελάτες. Αντιλαμβάνεστε πόσες φορές ο πελάτης θα σήκωσε το χέρι του για να πιει ένα ποτήρι νερό.»

Κλαδική συλλογική σύμβαση μόνο στα χαρτιά

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν ακόμη να κηρυχτεί υποχρεωτική η τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. «Από 1/1/23 τα ξενοδοχεία διαρκούς λειτουργίας αντί να δώσουν την αύξηση 10,5% που προβλεπόταν στους εργαζομένους, βάσει της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη το Δεκέμβριο, τι τους είπαν; Δεν είμαι μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων που υπέγραψε τη σύμβαση, άρα εφόσον ακόμη το υπουργείο δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική, μπορώ να μην την εφαρμόσω. Άρα πάρε τον κατώτατο μισθό. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι κι εργοδότες σε επίπεδο Ηρακλείου πέρυσι από κοινού έκαναν αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας να κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση για το νομό κι εν τέλει η σύμβαση έληξε και το υπουργείο εργασίας δεν έβγαλε πότε από το συρτάρι το αίτημα αυτό.» τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Στον Οργανισμό Μεσολάβησης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Λαμβάνοντας υπόψη ότι για κάποια ξενοδοχεία η σεζόν θα ξεκινήσει τον Απρίλιο κι ενάμιση μήνα πριν δεν έχει υπογραφεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, ο κ. Κοκολάκης δήλωσε πως το Σωματείο θα αποταθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα